4. Festival penin v Portorožu

misc1

gastrogurman festival penin ozka

Dobra penina se mora lepo iskriti

27. decembra bo Portorož v znamenju mehurčkov. Poleg odličnih slovenskih, italijanskih
in hrvaških penin bo pozornost pritegnil tudi francoski šampanjec svetovnega slovesa.

 

Portorož bo v nedeljo, 27. decembra, gostil že 4. Festival penin. V razkošni Kristalni dvorani hotela
Kempinski Palace Portorož se bo med 15. in 22. uro predstavljalo 19 slovenskih, italijanskih in hrvaških
peničarjev ter ena francoska šampanjska hiša. Slastne mehurčke se bo seveda dalo tudi okusiti. Vstop na
prireditev bo prost, kavcija za degustacijski kozarec bo pet evrov, penine za degustacijo pa bodo na voljo
že od enega evra dalje.

Na današnji novinarski konferenci so o festivalu spregovorili župan občine Piran Peter Bossman,
v. d. direktorice Turističnega združenja Portorož Patricija Gržinič in predsednica Društva vinogradnikov
slovenske Istre Ingrid Mahnič.

gastrogurman festival penin bossman mahnic grzinic

“Turistično združenje Portorož je leta 2012 organiziralo prvi Festival penin pri nas, letos pa smo dogodek
pripeljali na novo, višjo raven. Predvsem nas veseli dobra udeležba peničarjev. Festival ustvarja svežo
kulinarično zgodbo, ki lepo obogati zimsko ponudbo naše destinacije,” je na konferenci povedala Patricija
Gržinič. Peter Bossman pa je pohvalil dogodek, ki destinaciji prinaša prestiž in glamur.

Iz Slovenije se bodo letos na festivalu predstavljali: Vinska hiša Bjana, P&F Jeruzalem Ormož, Istenič,
Radgonske gorice, Silveri, Vinakoper, Posestvo Klenar, Vina Štoka, Vinarstvo Rebula, Vina Sanabor in
Vinakras. Iz Italije bodo prišli: Azienda Cantarutti Alfieri (Udine), Tenuta Roletto (Torino), Poggio delle
Grazie (Verona), Astoria (Treviso) in Tenute Tomasella (Treviso). S Hrvaške pa Pjenušci Peršurić (Višnjan)
in Arman Franc (Vižinada). Posebno mesto bo imel francoski šampanjec Taittinger (Reims), ki se uvršča
med najbolj renomirane na svetu.

Festival bo ponudil pestro paleto različnih vrst penin, med drugim tudi penino iz terana. Za dodatno ponudbo
pa bodo poskrbeli barmani Seaside Bar Solution, ki bodo na dogodku pripravljali koktejle Ščepec Mediterana.
Glavni sestavini bosta penina in ščepec solnega cveta iz Piranskih solin.

Ingrid Mahnič: “Udeležba na festivalu je postala za slovenske peničarje že nekako tradicionalna, veseli pa
me, da se je letos odzvalo tudi tako lepo število tujih proizvajalcev. Za piko na i je poskrbela francoska
šampanjska hiša, ki je v zadnjem trenutku potrdila svojo udeležbo.”

Svečani program na terasi pred hotelom se bo pričel ob 17.00 s koncertom Tria Eroika, slovenski vitezi
vina pa bodo skupaj z županom Občine Piran Petrom Bossmanom in vinsko kraljico slovenske Istre
Niko Breznikar razglasili Naj penino Portoroža 2015. Letos se je na tekmovanje prijavilo 13 peničarjev
s kar 25 vzorci penin, ki se bodo potegovali, da se pridružijo častitljivi družbi zmagovalcev iz prejšnjih let.
Na prvih dveh tekmovanjih, leta 2012 in 2013, je slavila penina Istenič, lani pa penina Mirana Sirka iz
vinske hiše Bjana.

gastrogurman festival penin portoroz trznica

V parku hotela bo še vse do 3. januarja 2016 ob vikendih potekala praznična tržnica. Poleg nakupa izvirnih
darilc pa se bodo obiskovalci v parku lahko tudi pogreli z bobiči, tipično istrsko enolončnico, si privoščili
krožnik pršuta in sira, se posladkali s palačinkami in nazdravili s kuhanim vinom ali čajem.
.
.
Šampanjec ali penina?

O pravilnem poimenovanju penečih vin smo povprašali doc. dr. Mojmirja Wondro z Biotehniške fakultete
v Ljubljani: “Klasična penina je peneče vino pridelano po klasični oz. šampanjski metodi. Na kvasnih drožeh
mora zoreti vsaj devet mesecev, lahko pa tudi nekaj let. Za osnovno vino običajno uporabljajo samo
chardonnay, lahko pa tudi chardonnay v kombinaciji z modrim pinotom. “Champagner” ali po slovensko
šampanjec je zaščiteno ime za peneče vino pokrajine Šampanje v Franciji. Šampanjec zori več let v
steklenici na usedlini kvasovk in je pridelan iz sort chardonnay in modri pinot. Drugod v Franciji imenujejo
peneče vino cremont ali vins mousseux, ki je pridelano po enaki tehnologiji sekundarnega vrenja v steklenici.”

Izvedeli smo še, da peneče vino vsebuje tri oblike ogljikovega dioksida. Prva je prosta, plinasta oblika, ki
se nahaja v praznem prostoru v vratu steklenice; druga je topna, ko se plin raztaplja v tekočini in nastaja
ogljikova kislina; tretja pa vezana, estrska oblika, ko se ogljikova kislina počasi esterificira (veže) z alkoholi.
Ta omogoča sproščanje drobnih verižic mehurčkov, ki mu pri nas lepo rečemo iskrenje. Dobra penina pa
se mora tudi dobro peniti. Penjenje se zgodi na površini vina ob robu kozarca in mora pri dobrih peninah
trajati vsaj tri do štiri minute.

gastrogurman festival penin portoroz kristalna dvorana

Vir novice: http://www.portoroz.si/si/dozivetja/prireditve/dogodki/2015/12/27/2793-Festival-penin