FESTIVAL OKUSI VIPAVSKE 2018

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

NAJBOLJ OKUSEN MESEC NA VIPAVSKEM

Vipavska dolina se je že dodobra predala pomladi in vsemu, kar ta v tej sončni dolini prinaša. Ljudje se prebudijo skupaj z naravo in se veselijo sonca, darov, ki jih tako radi delijo z vsemi, ki jih zanjo ceniti. In teh je vedno več.

Na Vipavskem oziroma kar vzdolž cele Vipavske doline, tudi levo in desno na njenih obronkih, se sredi pomladi vsako leto kulinarično dogaja. 20. aprila so svoja vrata odprle restavracije in gostilne za posebne sladokusce, za tiste, ki imajo najbolj radi prav domače vipavske okuse in za tiste, ki bi jih radi na novo spoznali.

V okviru Festivala Okusi Vipavske je Razvojna agencija ROD Ajdovščina tudi letos pripravila cel mesec kulinaričnega razvajanja. Vsako leto je vse več tistih, ki v projektu najdejo tudi svojo priložnost.

Letos sta se kulinaričnim mojstrom pridružila Gregor Lisjak v  Gostilni Theodosius v Vrhpolju in Irma Vidmar v Penzionu Sinji vrh.

Gregor Lisjak je sestavil meni predvsem iz lokalnih sestavin, ki jih je prilagodil sezonski ponudbi: »Želimo si, da bi se kulinarična zgodba v Vipavski dolini čim bolj in bolje razvijala. K temu pa želimo prispevati svoj delež tudi mi.«

Na Sinjem vrhu vidijo v tem, da so del vipavske kulinarične zgodbe, lepo priložnost, da se predstavijo javnosti, posebej tistim, ki jih še ne poznajo. »Pomembno je, da nas ljudje spoznajo v luči, da vedno stremimo k sezonski in lokalni hrani«, pravijo. O festivalski ponudbi pa: »Menija smo oblikovali tako, da smo v jedi vključili sezonske in lokalne specialitete. Poleg tega smo oblikovali dva menija, ki smo ju priredili za naše goste. Tako smo oblikovali en cenejši meni, ki je bolj v obliki malice za pohodnike, drugega pa smo oblikovali za tiste goste, ki želijo poskusiti meni v z več hodi s spremljavo vipavskih vin.« 

Posebnost ali pika na i letošnjega kulinaričnega meseca pa bo posebna festivalska sladica – sladoled Okusi Vipavske. In kje bi takšen sladoled lahko pripravili bolj okusen kot v Slaščičarni v Ajdovščini in Pri Marjanci v Vipavi.

»V Slaščičarni Ajdovščina bomo pripravili prav posebne festivalske sladolede: črna čokolada z vipavsko češnjo, albuminska skuta s polivom zelene fige in črna vanilja z vipavsko breskvijo«, so navdušeni ustvarjalci v Ajdovščini.

Bojana Rodman iz Bara Pri Marjanci pa je o festivalskem sladoledu povedala: »Osnovna sestavina bo vinjak Pilon, letnik 2005, ostale sestavine pa se bodo verjetno spreminjale in bodo vedno znova presenečenje za sladokusce.«

Vse od 20. aprila do 20. maja bomo ponovno imeli izjemno priložnost za vinsko kulinarična doživetja. Da bi se laže odločili, so na spletni stran Okusi Vipavske predstavljeni vsi festivalski meniji. Poiščite svoje priložnosti na www.okusi-vipavske.si.

»Verjamem, da bodo tudi letos gostje iz vseh koncev spoznali našo dolino tudi skozi široko ponudbo, ki jo predstavljajo gostinci in nadgrajujejo vinarji s svojimi vini«, je prepričana Tanja Krapež, ki vodi projekt pri Razvojni agenciji ROD Ajdovščina.

Vrhunec vinskih in kulinaričnih dogodkov pa bo, seveda, Festival Okusi Vipavske 2018, dvodnevni festival vina in kulinarike na dvorcu Zemono pri Vipavi.