Evropski simpozij hrane – Za boljši jutri z največjimi svetovnimi kuharskimi mojstri in izjemnimi posamezniki

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Ljubljana bo med 28. in 30. marcem znova gostila Evropski simpozij hrane, ki se je vpisal med najpomembnejše evropske kulinarične dogodke. Svoja dognanja za boljši jutri bodo z nami delili številni ugledni mednarodni govorniki, ki so življenje namenili celostnemu spoznavanju pomena hrane in problematiki sodobnega prehranjevanja. Tridnevni dogodek bo vsakomur, ki želi spremeniti svet na bolje, ponudil bogat nabor spremljevalnih dogodkov z vrhunskimi slovenskimi kuharskimi mojstri, ki jih ne gre zamuditi.

Ni naključje, da gastronomske poti Evrope v zadnjih letih vodijo v Slovenijo. Zato Slovenija to pomlad že drugič gosti Evropski simpozij hrane, enega najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov s še bolj zvenečimi imeni in še močnejšo mednarodno medijsko zasedbo kot lani.

Evropski simpozij hrane, ki bo potekal od 28. do 30. marca, je več kot le vrhunski kulinarični dogodek. Širi namreč zavedanje o globalnih vplivih hrane, združuje največja svetovna kuharska imena in izjemne posameznike iz kulinarike, umetnosti in medijskega sveta, ki nas bodo s svojimi zgodbami navdihnili ter spodbudili k naprednemu razmišljanju za boljšo in trajnostno prihodnost prehranjevanja.

V nasprotju z drugimi podobnimi dogodki želi organizator Jezeršek gostinstvo v sodelovanju s partnerjema, Slovensko turistično organizacijo in Turizmom Ljubljana, stopiti stopničko više in ponuditi konkretne rešitve, pri katerih ima vsak posameznik vlogo. »Vizija Evropskega simpozija hrane še nikdar ni bila tako jasna. Želim si, da bi s tem simpozijem vsakega posameznika navdihnili, da bi razmišljal, kako lahko ustvari boljšo prihodnost, in mu podali konkretne rešitve, kako lahko z dejanji spremeni odnos do hrane,« pojasnjuje Martin Jezeršek, organizator dogodka in direktor podjetja Jezeršek gostinstvo.

Da je Evropski simpozij hrane ključnega pomena tako pri ustvarjanju trajnostne prihodnosti Evrope kot za razvoj slovenske gastronomije, poudarja tudi mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO): »Slovenski turizem se je poenotil, da je edina prava pot razvoja trajnost. To med drugim dokazuje Zelena shema slovenskega turizma, nacionalni program in certifikacijska shema, v katero je pravkar vstopil stoti nosilec znaka Slovenia Green. Shemo želimo razširiti tudi v gastronomijo, saj je s svojim vsakodnevnim vplivom na zdravje okolja in človeka ter ustvarjanja različnih sinergij pomemben dejavnik v oblikovanju naše kakovostne sedanjosti in prihodnosti. To je tudi ena od osrednjih tem projekta Slovenija Evropska gastronomska regija 2021, ki jo podpira že več kot 60 različnih deležnikov. O vrhunskosti naše gastronomije priča tudi prihod svetovno uveljavljenih vodnikov Michelin in Gault & Millau. Pomembno je, da svetu na različne načine pokažemo naše odlične trajnostne prakse v gastronomiji in Evropski simpozij hrane, pri katerem STO sodeluje, je eden od učinkovitih načinov za njeno ciljno in strateško promocijo. Dobro je, da pomembnost vpliva gastronomije na naše življenje in zdravje ter možnost okušanja kreacij svetovno najboljših kuharskih mojstrov približamo tako tuji kot domači javnosti, in ta simpozij je zagotovo pravi način za to.«

Joan Roca

Vladimir Mukhin

Na vrhuncu dogodka, ponedeljkovem simpoziju, ki bo potekal v prečudoviti Slovenski filharmoniji, imajo letos glavno besedo tisti, ki govorijo z dejanji in bodo prispevali h globalnemu razmišljanju na področju prehrane v širših okvirih. Joan Roca, kulinarični genij iz Španije, ki postavlja nove smernice v gastonomiji. Vladimir Mukhin, eden najvplivnejših ruskih kuharjev, ki se je poglobil v stare recepte in postavil novo rusko kulinariko. Nicolai Nørregaard, eden prvih znanilcev in ambasadorjev gibanja nordijske kuhinje. Colombe Saint-Pierre, ena najbolj prepoznavnih kanadskih kuharskih mojstric, Brazilski chef nemško japonskih korenin Alberto Landgraf, ki danes piše svojo uspešno zgodbo z eno najboljših restavracij v Riu de Janeiru. Keti Berishvili, gruzijska vinarka, ki z vsako pridelano kapljico vina po starodavni metodi, v lončenih amforah, zakopanih pod zemljo, dokazuje, da spada v sam svetovni vrh. Vinarka Sylvie Augereau, prvakinja francoske revolucije naravnih vin. Svetovno priznani umetnostni kritik Nicolas Bourriaud, ki je z združitvijo priznanih umetnikov in vrhunskih kuharskih mojstrov dokazal, da je kulinarika umetnost. Izvršna direktorica neprofitne organizacije MAD Melina Shannon-DiPietro, ki že devetnajst let ustvarja programe, spodbuja javni dialog in je del partnerstev, ki vplivajo na naše razumevanje hrane, skupnosti in okolja. Kanadska novinarka, pisateljica in aktivistka Marie-Claude Lortie, ki v najnovejši knjigi poudarja pomembnost podpore lokalnemu in naravnemu oziroma ekološkemu kmetijstvu. Maria Canabal, nagrajena francoska novinarka ter ustanoviteljica in predsednica Parabere Foruma, v katerem dajejo glas predvsem ženskam, okronana z nazivom najvplivnejše ženske v gastronomiji. John Lanchester, eden najvidnejših britanskih pisateljev in eden najbolj edinstvenih in neklasičnih piscev o kulinariki. Lisa Abend, ameriška novinarka in pisateljica, ki je za svoj prispevek o tem, kakšen cirkus je postala gastronomija, prejela celo nagrado. Nicolas Gill, fotograf, ki raziskuje meje in možnosti ameriške kulinarike. Ravnodušnih pa nas svojimi edinstvenimi zgodbami ne bodo pustili niti izjemni slovenski govorniki.

V Sloveniji se pišejo številne unikatne zgodbe svetovnega merila, kar bodo v prvi vrsti okusili vabljeni gostje, govorci in predstavniki mednarodnih medijev, ki bodo spoznali Slovenijo in njeno gastronomsko raznovrstnost. Tujim medijem bodo na nedeljskih študijskih izletih odprta vrata v zgodbe navdihujočih posameznikov, ki premikajo meje v svetu gastronomije. In prav tukaj bodo gostje na enem mestu začutili pristnost pridelovalca, doživeto na krožniku vrhunskega kuharskega mojstra.

Na svoj račun bodo na Evropskem simpoziju hrane prišli tudi vsi ljubitelji kulinarike, ki bodo lahko svojo kulinarično strast potešili na številnih spremljevalnih dogodkih v soboto in nedeljo v Ljubljani, eni izmed najboljših kulinaričnih destinacij sveta. Mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, poudarja: »Kakovostna in pestra gastronomska ponudba v Ljubljani viša kakovost bivanja meščanov in zagotavlja nepozabna doživetja domačim in tujim obiskovalcem. Pri Turizmu Ljubljana si prizadevamo, da bi bilo na krožnikih čim več sezonskega in lokalnega, po možnosti pripravljenega po tradicionalnem ljubljanskem receptu. Tudi na letošnjem Evropskem simpoziju hrane bodo za to poskrbeli najboljši chefi, tudi zunaj svojih kuhinj.«

Letošnji Evropski simpozij hrane se bo tako začel s posebno izdajo Odprte kuhne, najbolj priljubljene kulinarične tržnice. Uverturo bodo v prečudovitem ambientu ljubljanskih Križank pripravili izbrani slovenski gostinci, ki bodo skupaj s svojimi lokalnimi pridelovalci in dobavitelji predstavili skupne uspešne zgodbe. Dokazali bodo, da so lahko z dobrim sodelovanjem in kakovostnimi sestavinami okusi božanski.

Vsi, ki bi radi doživeli kulinariko, kulturo in arhitekturo nekega mesta na enem krožniku, bodo na dogodku Gourmet Ljubljana Crawl svoje brbončice peljali na edinstveno kulinarično raziskovanje po kulturnih hramih in znamenitostih mesta Ljubljana. Slovenski kuharski mojstri združenja JRE (Jeunes Restaurateurs) bodo na različnih postojankah ob izbrani vinski spremljavi vrhunskih slovenskih vinarjev pripravili edinstvene avtorske jedi iz lokalnih sestavin.

Zgodovina slovenske gastronomije bo zapisana na vsako leto razprodani Doživljajski večerji. Tik pred Evropskim simpozijem hrane bo namreč prestižni vodnik Michelin prvič prestopil prag Slovenije. In prav najbolje ocenjeni slovenski kuharski mojstri bodo ta večer združili moči in goste s svojimi mojstrovinami popeljali v prihodnost okusov.

V nedeljo bo čas za nepozabno avanturo. Vrhunski ljubljanski chefi, med njimi Igor Jagodic in Janez Bratovž, Jorg Zupan in Mojmir Šiftar, Jakob Pintar in Andrea Odogaso, bodo na dogodku Ljubljana Soul Chefs združili kuharske duše. Združeni v kuharske tandeme bodo v treh ljubljanskih restavracijah na štiriročnih večerjah pripravili neponovljive jedi iz lokalnih sestavin.

Dejstvo je, da je dobra hrana več kot le stvar dobrega okusa. Zato si moramo prihodnost, v kateri se cedita med in mleko, zakuhati sami. Čas je, da damo več na mizo!

Prijave na dogodke so že odprte! Več na www.foodsummit.eu.

Za vse dodatne informacije in izjave smo vam na voljo na elektronskem naslovu katja@foodsummit.eu ali na 01 361 94 13.