Druženje s pinelo, 22. april 2019

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Planinski vinarji dobro desetletje pripravljamo prireditev posvečeno avtohtoni vipavski sorti pineli, ki najbolje uspeva prav na planinskih gričih. Tu se počuti kot doma – je bližje soncu, s pogledom proti morju, s koreninami visoko nad reko Vipavo in z upehano burjo med mladikami. Ker je Planina prvi dom te posebne vipavske sorte, tudi letos pripravljamo praznik, posvečen samo njej – pineli.

Letos se s pinelo družimo že štirinajstič! Odlične pinele iz celotne doline bodo dopolnjevale naslednje vsebine: kulinarika planinskih vinark, sprehod med vinogradi, degustacija pinel, glasbeni nastopi pod vaško lipo….

Druženje pričenjamo tradicionalno, ob 15. uri pri cerkvici Sv. Pavla, od koder se odpirajo najlepši pogledi na Planino in Vipavsko dolino. Od Svetega Pavla nas lep sprehod pelje med planinskimi vinogradi in kolovozi do stare šole, kjer od 16. ure naprej vabimo na degustacijo številnih pinel iz celotne Vipavske doline – domačim vinarjem s Planine se pridružijo pridelovalci iz celotne doline! Vse do 21. ure boste lahko uživali ob okušanju raznolikosti te posebne vipavske sorte, ki si je za svoj dom izbrala prav Planino. Na dogodku se bo predstavilo med 15 in 20 vinarjev z več kot 30 vzorci pinele.

Letos namenjamo pozornost tudi tradicionalni kulinariki in postavljamo v ospredje ženske – vinarke. Za vsako odlično planinsko pinelo stoji tudi ženska roka in letos bodo Planinske vinarke k svojim pinelam pripravile jedi iz domačih sestavin s sodobnim pridihom, seveda pa bo vsaka izmed vinark dodala tudi svoj pečat. Prigrizki bodo brezplačno na voljo ob degustaciji pinel.

Za prijeten odmor med pokušino številnih pinel bomo poskrbeli s sprehodom med planinskimi vinogradi v neposredni bližini glavnega dogajanja. Pod vaško lipo na planinskem placu bo zazvenela tudi domača pesem.

Preživite praznični ponedeljek v družbi pinele, vipavskih vinarjev in planinskih dobrot!

 

DRUŽENJE S PINELO

Kdaj: 22. 4. 2019

Urnik:  16.00 – 21.00

Lokacija: Stara šola na Planini, Planina 58, Ajdovščina

Vstopnina: 15 € (vključen popust pri nakupu steklenice pinele na prireditvi), 5€ kavcija za kozarec

 

PROGRAM:

15.00 cerkvica sv. Pavla SV. MAŠA

16.00 – 21. 00 Stara šola DEGUSTACIJA PINEL IZ CELOTNE VIPAVSKE DOLINE IN KULINARIKA PLANINSKIH VINARK

Več o dogodku najdete na Facebook strani – Druženje s pinelo, kjer bomo ažurno objavljali informacije v zvezi z dogodkom. O sami pineli, Planini in planinskih vinarjih pa si več lahko preberete na spletni strani vasi Planina.

Organizator:
Društvo Sudan, Planina 62, Ajdovščina

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!