Dobrodelna licitacija barikov v Vinakoper

misc1

 

Koper, 5. 12. 2017 – Največji dobrodelni dogodek koprske kleti, dobrodelna licitacija 12-ih izbranih barik sodčkov, je letos doživela že devetnajsto ponovitev. Najbolj zaželeni vini današnje dražbe sta bila barik sodčka številka 1 in 2 z malvazijama letnika 2017 iz leg Ricorvo in Debeli rtič. Oba sodčka sta dosegla ceno 20,00 EUR na liter. Klet vsako leto del izkupička podari Pediatričnemu oddelku Splošne bolnišnice Izola. Z današnjo dražbo bo ta znesek večji za 12.600,00 EUR.

Dogodek, ki ga pripravljajo v obliki dražbe barikov, je doživel svojo devetnajsto ponovitev. Prve polnitve cabernet sauvignona pod prestižnim imenom Capo d’Istria je klet predstavila leta 1999, linija pa je v tem času pridobila na prepoznavnosti in ugledu. Novi barik sodčki, izbrane lege, samo najboljši grozdi in vestno kletarjenje so porok uspeha, ki pa je vendarle vsakič nekoliko drugačen, s samo svojimi značilnostmi. Prvim cabernet aauvignonom so skozi čas ob bok postavili še sodčke malvazije, refoška, merlota in shiraza, ki so dostojanstveno in zelo bogato zastopali zmogljivosti vinorodnega okoliša Slovenska Istra, o čemer pričajo številni uspehi iz mednarodnih ocenjevanj.

Letošnji izbor glavnega enologa je postregel z desetimi vini letošnjega in dvema lanskega letnika. V pokušino so jim ponudili sodčka malvazije, sodček chardonnaya, sodčka refoška in merlota, sodček shiraza, sodček cabernet franca in tri sodčke cabernet sauvignona. Izklicna cena za liter vina iz 225-litrskega barik sodčka je znašala 12 EUR.

Skupno 21 dražiteljev je po koncu degustacije licitiralo izbrana vina. Degustacijo izbranih vin je vodil glavni enolog kleti Boštjan Zidar, dražitelje pa je k dobrodelnosti tradicionalno spodbujal Mitja Meršol. Z današnjo licitacijo se je skupni znesek povzpel na 309.550,00 EUR.

Po zaključku licitacije je direktor Vinakoper Robert Fakin predstavnikom Splošne bolnišnice Izola predal simbolični ček v višini 8.338,00 kar predstavlja sredstva prejšnjih licitacij, ki so se letos zbrala na računu kleti Vinakoper.

Predaja čeka

 

 

Fotografija in besedilo povzeto iz sporočila za javnost / Vinakoper