Dnevi jadranskih lignjev

misc1

gastrogurman dnevi jadranskih lignjev1

Da so pravi domači lignji zares izjemno okusen zalogaj, se gurmani lahko prepričajo na
aktualnem dogodku “Dani jadranskih lignji” (Dnevi jadranskih lignjev), ki se odvijajo
od 1. decembra 2015 do 10. januarja 2016 v restavracijah severozahodne Istre.

Restavracije v tem obdobju po ugodnih cenah nudijo večhodne menije na osnovi lignjev,
in to vse v kombinaciji z lokalnimi vini in olivnimi olji vrhunske kakovosti.

Ta kulinarična prireditev je poleg tega, da predstavlja dodatni razlog za obisk severozahodne
Istre med božičnimi prazniki, dviguje tudi zavest o vrednosti izjemnih lignjev iz
Jadranskega morja
, ki jih lovijo prav v zimskem času. Smer krepitve zavesti o njihovi
vrednosti v kuhinji gostitelje žene h kreiranju novih kreativnih receptov.

Lignji so se na območju Jadrana v zadnji polovici stoletja iz poceni domače in skorajda
prezrte hrane spremenili v priljubljeno specialiteto. Imajo delikaten okus po morju
in so izvrsten medij za najrazličnejše okuse. Lahko jih pripravimo s kisom, pekočimi feforoni
in aromatičnimi zelišči ali na nežnejši način z nekaj kapljicami limonovega soka in kančkom
drobnjaka.

Majhne, tenke in mehkejše lignje je bolje peči cele, medtem ko so veliki in debelejši primernejši
za pripravo jedi, ki zahtevajo več kuhanja. Pri tem jih je dobro narezati ali zarezati z notranje
strani. Še posebej so cenjeni, če niso ulovljeni z mrežo, temveč s posebnim trnkom – peškafondom.

gastrogurman dnevi jadranskih lignjev2

Gostom želijo pokazati pomembno razliko med jadranskimi lignji in tistimi iz Patagonije
ali Kalifornije. Čeprav je tržišče prepravljeno s zadnjimi, so jadranski lignji mnogo bolj
kakovostno izhodišče za kulinarične podvige.

Ne pozabite okusiti jadranskega lignja, eno od posebnih specialitet bogatega istrskega
pogrinjka.

Seznam restavracij in gostiln, ki sodelujejo na Dnevih jadranskih lignjev:

gastrogurman dani jadranskih lignji popis restorana

gastrogurman dnevi jadranskih lignjev3