Brike v mestu 2019

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Lepo je imeti poln imenik prijateljev, za katere veš, da se bodo odzvali, ko jih boš potreboval.

  • Kaj: Degustacije vina, oljčnih olj in kulinarike
  • Kdaj: četrtek, 4. 7. 2019 od 19.00 do 24.00
  • Kje: Grad Fužine, Ljubljana
  • Prireditelj: Društvo Ženske in vino
  • Vstopnina: 28,00 Eur v predprodaji, 35 Eur na dan dogodka

Društvo Ženske in Vino Slovenija vabi na degustacijo najboljših slovenskih vin, oljčnega olja in mavrične slovenske kulinarika.

110 vin, 37 vinark, zraven kulinarika: Zemono, Debeluh, Resje, Da Majda- Italija, Vander Restaurant in top oljčna olja ter vodena degustacija vin za omejeno število oseb na prijavo.

Dogodek je že 13 let dobrodelne narave, s krajšim programom in nepogrešljivo glasbo v prekrasnem ambientu Fužinskega gradu v Ljubljani

Zato letos društvo Ženske in vino ozavešča o pomembnosti dajanja krvi in matičnih celic. Skupaj s Sestrami Sv. Martina, ki naslednje leto praznujejo 10. Obletnico krvodajalske akcije v šempeterski bolnišnici bomo ozaveščale in vabile Slovenke in Slovence, pa tudi druge k udeležbi.

Zelo enostavno je tudi oddati krvotvorne matične celice:Za mnoge bolnike s krvnim rakom je presaditev KMC edina možnost za preživetje. Register potencialnih darovalcev KMC pa je njihov najpomembnejši imenik. Obsežnejši kot je register, večja je možnost, da se bo v njem našel bolniku ustrezni darovalec. KMC je kratica za krvotvorne matične celice, torej celice, iz katerih nastajajo vse druge celice v naši krvi. Zaradi njihove posebne krvotvorne lastnosti lahko z darovanjem KMC pomagamo pri zdravljenju bolnikov s krvnimi raki in nekaterimi drugimi boleznimi.

DAROVALEC: To postaneš v primeru, če se ugotovi ujemanje v tkivnih znamenjih z bolnikom, ki potrebuje presaditev KMC. 0,3 % do sedaj vpisanih v slovenski register je tudi dejansko darovalo KMC. Če se posameznik, ki je vpisan v register, po pozivu odloči za darovanje KMC in so izpolnjeni vsi zdravstveni pogoji, se postopek začne. Medicina je v zadnjih desetletjih izredno napredovala, zato je danes darovanje oz. odvzem KMC zelo preprost. Odvzem poteka iz venske krvi in le v izjemnih primerih, ali če se darovalec tako odloči sam, iz kostnega mozga.