BRDA – home od rebula

misc1

V Vili Vipolže se je v preteklih dneh odvijal mednarodni vinski dogodek »Brda, home of rebula«, na katerega so bili povabljeni vplivni vinski pisci iz Evrope (Avstrija, Italija, Poljska, Francija, Švica, Nizozemska…), ZDA, Anglije in Kitajske. Dogodek, ki so ga briški vinarji organizirali ob podpori Zavoda za kulturo, turizem, mladino in šport Brda, je namenjen promociji rebule in Brd v relevantnih strokovnih medijih v svetu.

Izbrane rebule  trinajstih briških vinarjev z obeh strani meje (Marjan Simčič, Edi Simčič, Ferdinand, Klet Brda, Ščurek, Dolfo, Medot, Zanut, Erzetič, Jermann, Gravner, Radikon in Keber) je svoje rebule različnih slogov predstavilo tridesetim strokovnjakom iz vsega sveta. Masterclass je vodil najboljši sommelier Slovenije (2013, 2015) Gašper Čarman, strokovno predstavitev vin pa vinski strokovnjak, najboljši sommelier v Evropi (2009) in na svetu (2010) Luca Gardini. 

 

Mednarodni projekt je nastal kot pobuda briških vinarjev, ki so se povezali in identificirali s sorto, ki najbolj predstavlja Briški okoliš, in to na obeh straneh meje. Z jasno zastavljeno strategijo želijo organizatorji utrditi Slovenijo in Brda kot vinsko destinacijo v svetu in s tem ovrednotiti sorto, ki je pričela v mednarodnih strokovnih krogih in med ljubitelji vina vzbujati veliko zanimanja, o čemer govorijo zveneča priznanja za rebule iz Brd. 

Za več informacij obiščite spletno stran: brdahomeofrebula.si.

.

 

Besedilo povzeto iz TIC Brda / www.brda.si
Foto: brdahomeofrebula.si in Damjan Simčič