Blog o slovenskim vinu dobil nagrado na Poljskem

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Nagrada za blog o slovenskem vinu, zlata, ter dve srebrni kolajni za slovenska vina prihajajo iz največjega vinskega sejma na Poljskem – Enoexpo v Krakovu.

Blog SlovVine ki ga piše Poljak Damian Buraczewski je dobil nagrado v natečaju za najboljši vinski blog leta 2018 na Poljskem. Natečaj organizira največja na Poljskem revija o vinu – Czas Wina (Čas Vina).

V okvirju največjega vinskega sejma na Poljskem – Enoexpo v Krakovu (7-9 november) – se je odvila podelitev nagrad v natečaju za najboljši vinski blog leta 2018. Zmagal je blog Nasz Świat Win (Naš svet vina), nagrado žirije je prejel blog ki objavlja članke izključno o slovenskih vinih in slovenski vinski kulturi.

Slovenija kot vinska dežela je še slabo prepoznana na Poljskem. Za promocijo slovenske žlahtne kapljice se je zavzel Damian Buraczewski, ki v svojih člankah predstavlja slovenska vina, vinsko kulturo, vinarjev ter samo Slovenijo. Vsi nagrajeni so bili povabljeni k sodelovanju s revijo Čas vina, kaj sigurno pripomore še večji promociji Slovenije kot vinske dežele.

Poljska predstavlja zanimiv tržni potencial za slovensko vino. Uporaba vina se dviguje, ampak še šteje samo 6 l letno na prebivalca (Slovenija okoli 40 l). Sicer Poljakov je 38 mio, kar pomeni da potencial je še zmeraj velik. Približuje nas tudi slovanska kultura ter podoben jezik. Tudi kulinarika je dokaj podobna, kar pomeni da slovenska vina se lahko kompanirajo poljskim jedem.

Opazovano je tudi povečanje zanimanja slovenskim vinom s strani poljskih uvoznikov. Eden od njih – Wojciech Lutowski – sporoča da Poljaki so dokončno zreli za slovenska vina. Dokaz naj bo zlata kolajna vina Paderno 2011 s kleti Korenika & Moškon. Wojciech Lutowski oskrbuje s vinom samo najboljše restavracije na Poljskem.

Dve srebrne kolajne je dobila klet Puklavec Family Wines. In sicer penina brut ter šipon iz linije Seven Numbers.

Blog SlovVine – je pisan v poljščini na temo slovenskega vina. Postala je tudi Facebook stran, ki je dvojezična, zato vabimo k ogledu, deljenja in svetovanju slovenskih ljubitelji žlahtne kaplice. Na blogu privlačijo lepe slike slovenskih vinogradov in kleti. Blog je hkrati enciklopedija slovenskega vina v poljskem jeziku. Predstavljene so vse vinorodne dežele (s zemljevidom), razvrstitev slovenskega vina, avtohtone sorte, vinska kultura, turistika ter kulinarika. Blog obstaja že 4 leta. Je tudi povezan s največjo vinsko spletno stranjo – winicjatywa.pl . Naslov: slovvine.wordpress.com

Damian Buraczewski – po izobrazbi magister politologije, po srcu fotograf in novinar. Njegove reportaže iz Slovenije so bile objavljene v revijah Tygodnik Powszechny ter Przeglad. Tri in pol leta je živil v Sloveniji, kje je delal kot prostovolec v Mladinskim centru Trbovlje in v marketingu pri Steklarni Hrastnik. Zaljubljen v slovenske okuse in razglede. Najraje ima slovensko vino s pogledom na slovensko čudovito deželo. Pred štiri leti je začel pisati blog SlovVine. Trenutno dela in živi v Avstrji.

Czas Wina (Čas vina) – je največja poljska revija o vinu. Izhaja od 2001 leta. Promuje vinsko kulturo na Poljskem ter kulinariko. Svojo stalno rubriko ima najbolj prepoznana na svetu vinska novinarka – Jancis Robinson. Revija organizira številne prireditve: Človek leta, Blog leta ter International Rosé Championship. Novinarji revije so tudi sodniki na mednarodnih vinskih natečajih, med drugimi na Mundus Vini ali Concours Mondial de Bruxelles. Spletna stran: czaswina.pl