Ambasador gostoljubja

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Ambasador gostoljubja je tradicionalna prireditev na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor, kjer strokovna žirija med nominiranimi študenti izbere najbolj obetavnega bodočega strokovnjaka v gostinstvu in turizmu. Ambasador gostoljubja postane študent, ki je v času študija svoje znanje, ustvarjalnost in predanost stroki uspešno dokazoval s sodelovanjem pri številnih projektih, dogodkih in na tekmovanjih doma in v tujini ter tako prispeval k promociji gostoljubja v Sloveniji in Evropi.

Vrhunec vsakoletne prireditve je podelitev priznanja Ambasador gostoljubja, ki je potekala 22. junija 2018 v Vinagovi kleti. Za naziv najboljšega se je potegovalo osem nominirancev – Lara Drevenšek, Kristina Dušak, Vito Zakrajšek Čahuk, Neža Katarina Mlakar, Jure Dretnik, Nika Artelj, Blaž Škrablin in Jerneja Pregl. Po odločitvi strokovne komisije je naziv Ambasador gostoljubja 2018 osvojil Vito Zakrajšek Čahuk, študent 2. letnika programa Gostinstvo in turizem. Vito je človek številnih talentov – je odličen barman, poznavalec turističnih destinacij, duhovit in talentiran igralec, hkrati pa se lahko pohvali še z dvema medaljama iz strokovnih tekmovanj (srebrno medaljo, ki jo je osvojil v disciplini mešanje pijač na nacionalnem tekmovanju GTZ, ter bronasto medaljo, ki jo je osvojil v disciplini poznavanje turističnih destinacij na mednarodnem tekmovanju v okviru združenja AEHT) ter uspešnim sodelovanjem na debaterskem tekmovanju Youth Parliament, ki je v okviru evropskega združenja turističnih šol AEHT potekalo v Londonu.

Na prireditvi so nas s svojo prisotnostjo počastili tudi župan dr. Andrej Fištravec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar ter direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak, ki so izrekli svojo popotnico novemu ambasadorju in šoli.

Tematsko obarvana prireditev je v prvi vrsti predstavljala most med sedanjimi in brezčasnimi vrednotami ter v tej zvezi opozarjala tudi na zelo vročo temo v zvezi z usodo Vinagove kleti, ene največjih in najstarejših klasičnih vinskih kleti v Evropi in spomenik mariborskega vinogradništva, ki gre ponovno na dražbo.

Vinogradništvo pa je bila obenem tudi ena izmed tematskih iztočnic, ki so jih naši študenti spletli okoli letošnje podelitve priznanja VSGT Maribor. Z insceniranim vodenjem in domiselnimi dramskimi upodobitvami trenutkov iz življenja nadvojvode Janeza, Štajerskega princa, upornika in vizionarja, ter njegove izbranke Anne Plochl so gosti dobili vpogled v njuno zgodbo. S kulinariko smo se še dodatno poklonili Anni in njeni kuhinji. Gosti so tako lahko uživali v okusih odlične krompirjeve juhe Anne Plochl, raguju z lisičkami, prav tako pa so lahko okusili najljubšo jed nadvojvode Janeza, in sicer telečjo kračo s pretlačenim grahom, ter se posladkali s tortico nadvojvode Janeza.

Ustvarjalno, gostinsko-kulinarično doživetje, vpeto v življenje našega mesta, je kreativno dopolnil glasbeni repertoar Ambasador benda, ki so ga tudi letos sestavljali študenti VSGT Maribor. Presenečenje večera sta zagotovo bila odličen vokalist Matic Jereb in Klemen Bojanovič na akordeonu, ki sta goste zabavala s pretanjenim izborom šansonov o večnih življenjskih temah in vinskih radostih.

Poznavanje naših značilnosti, posebnosti in tudi zgodovinskih dogodkov omogoča zaposlenim v turizmu načrtovanje kakovostnih turističnih produktov. ”Naše današnje bogastvo predstavljajo pretekli dogodki, iz semena sedanjosti klijejo cvetovi bodočnosti,” je sklenila mag. Helena Cvikl, direktorica VSGT Maribor.

S prireditvami, kot je Ambasador gostoljubja, tako želimo na VSGT Maribor poudariti prispevek naših študentov gostinsko-turističnemu razvoju našega okolja.