96 dijakov in študentov je na tekmovanju Konzorcija biotehniških šol Slovenije kulinarični dediščini dodalo moderen pridih

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) je potekalo 5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije. 96 dijakov in študentov iz 10 šol se je preizkusilo na letošnjo temo »Kulinarična dediščina – Uživam tradicijo« v različnih kategorijah s področij živilstva, kulinarike, vizualne umetnosti in kulinarične dediščine. Dijake in študente je nagovoril tudi Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, prof. dr. Janez Bogataj pa je kot gostujoči predavatelj v okviru tekmovanja izpostavil tudi vprašanje uporabe prehranske kulturne dediščine v sodobnih gastronomijah in kulinarikah.

mag. Jasna Kržin Stepišnik, direktorica BIC Ljubljana: »Tekmovanje je ena od mnogih aktivnosti, s katerimi naše dijake in študente spodbujamo k poglabljanju znanja in veščin ter pridobivanju dragocenih izkušenj za uspešno nadaljnje izobraževanje in karierno pot na teh za Slovenijo pomembnih področjih.«

96 tekmovalcev študentov in dijakov, ki se izobražujejo pod okriljem 10-ih šol s področja biotehnike, je na BIC Ljubljana tekmovalo v 6 kategorijah (Vizualna umetnost – priprava pogrinjkov, Kulinarika – priprava jedi, Živilstvo – priprava pekovskih ali slaščičarskih izdelkov, Znanje o kulinarični dediščini, Priprava prispevka – projektne naloge in Fotografija, flim ali video).

DOBITNIKI PRVIH MEST PO POSAMEZNIH KATEGORIJAH

V kategoriji Vizualna umetnost – priprava pogrinjkov: Katja Vačovnik, Šola za hirtikulturo in vizualne umetnosti Celje

V kategoriji Kulinarika – priprava jedi: Janko Dulc, BIC Ljubljana (leteči žganci z masovnikom, sotiranim grahom in karameliziranimi jabolki z brusnicami) in Jure Cesar, BIC Ljubljana (govnač s kranjsko klobaso)

V kategoriji Živilsto – priprava pekovskih ali slaščičarskih izdelkov

Slaščičarstvo: Vojko Korez, ŠC Ptuj Biotehniška šola (prosena torta z rabarbaro in jagodami)

Pekarstvo: Monika Meško, Izobraževalni center Piramida (ajdov kruh hajdnik)

V kategoriji Znanje o kulinarični dediščini Ivan Praznik, Biotehniška šola Maribor in Ines železnik, Biotehniški center Naklo

V kategoriji Priprava prispevka Urška Gorišek, ŠC Ptuj, Biotehniška šola (Praznična miza središče družinskega dogajanja)

V kategoriji projektne naloge Sara Pirc, Neža Murn, BIC Ljubljana (Pust mastnih ust – tradicija sodobnih doživetij) in Mateja Kalan, Miha Naglič , BC Naklo (Tradicionalno, slovensko, domače)

V kategoriji Fotografija Jakob Kurinčič, ŠC Nova Gorica Biotehniška šola (kuhanje polente)

V kategoriji flim ali video Aljaž Jesenko, Denis Rozman, Andrej Klobučar, BC Naklo (sendvič vs. babičini žganci)

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je v nagovoru dijakom, študentom in mentorjem poudaril, da je gastronomija eden od pomembnih nosilcev razvoja slovenskega turizma. »Brez vas, vašega zanimanja in odločanja za poklice v gostinstvu in turizmu, kmetijstvu ter živilstvu, se ne bo ohranilo bogastvo slovenske gastronomije, saj je znanje o lokalnih sestavinah, tradicionalnih receptih ter o sodobni in inovativni kulinariki osnova dobre gastronomije,« je še dodal. 

Tekmovanje pa je bila priložnost tudi za razmislek o tem, kakšne so možne oblike in vsebine uporabe prehranske kulturne dediščine v sodobnih gastronomijah in kulinarikah. O tem je zbrane nagovoril tudi prof. dr. Janez Bogataj, ki je med drugimi opozoril, da je v Sloveniji na omenjenem področju še veliko potenciala, denimo za muzej kulinarične dediščine ali kulinarično-gastronomsko gledališče.

BIC Ljubljana je kot organizator 5. tekmovanja v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije obiskovalcem ponudil tudi bogat spremljevalni program. Na stojnicah v Botaničnem vrtu UL so predstavili številne aktivnosti, povezane s kulinarično dediščino in projektom Uživam tradicijo (program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška). V okviru slednjega bodo vzpostavili kulinarično transverzalo od Panonije do Jadrana.