Strokovno srečanje gostincev v Portorožu v znamenju sporočila: PUSTITE NAS DELATI

misc1

gastrogurman-si-ozs-strokovno-srecanje-gostincev-portoroz-ozka

V okviru 9. Strokovnega srečanja gostincev, organiziran iz strani Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, je 23.11. v Avditoriju Portorož potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili aktualno problematiko na področju gostinstva in  turizma. Med ključnimi problemi so zaposlovanje in pomanjkanje kadra v gostinstvu, nelojalna konkurenca društev in zavodov zaradi izjem pri uporabi davčnih blagajn, nove ovire gostincem pa prinaša tudi nov tobačni zakon.

»Naša zbornica je opozarjala na problem definicije zaprtega prostora že leta 2007, v predlogu novega tobačnega zakona pa so definicijo še zaostrili, kar ni dopustno. Zahtevamo, da se ta definicija spremeni in da se gostom omogoči, da si lahko sami nesejo pijačo v kadilnico,« je uvodoma dejal predsednik OZS Branko Meh. Sicer pa je prav OZS dosegla, da gostincem ne bo treba plačevati tako visokih licenčnin, kot je bilo sprva predvideno. Glede predloga zakona o vajeništvu pa je Meh dejal, da so v OZS dosegli, kar so želeli, tako da vajeništvo ne bo v breme delodajalcem.

gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-avditorij-portoroz-2

Gostinci se vsako leto soočajo z dodatnimi ovirami in predpisi, ki jih oddaljujejo od osnovnega cilja, to je biti gostinec. Poleg tega prinaša vsak predpis tudi finančne obremenitve, ki se jih je v zadnjem desetletju v gostinstvu nabralo občutno preveč. »Vse, kar si želimo, je, da bi nam pustili delati. Sprašujem se, ali smo prišli do točke, ko finančne obremenitve presegajo naše zmožnosti?« je bil oster predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Mate Matjaž. Gostinci si želijo tudi fleksibilnejši obratovalni čas, ki bi bil prilagojen zahtevam gostov. »Kakšen gostinec pa sem, če bom zavrnil svoje goste?«, se še sprašuje Matjaž.

Problem gostincev pa je tudi pomanjkanje kadra, zaradi česar so gostinci primorani pogosto zaposliti študente. »Ker je v naši dejavnosti prisotna tudi sezonska narava dela, ko je obseg dela torej povečan, je potrebno najti takšno rešitev, ki nam bo omogočala legalno zaposlovanje,« je še dodal Matjaž.

Podpredsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Drago Delalut pa je izpostavil problem nelojalne konkurence, ki jo predstavljajo društva in zavodi, ki se po novem ukvarjajo z gostinsko dejavnostjo. Njim namreč ni treba uporabljati davčnih blagajn. »Zakon naj bo za vse enka, davčne blagajne pa morajo biti obvezne za vse,« je bil odločen Delalut.

Da kadilci niso drugorazredni državljani in da bi moral biti kadilski zakon prijaznejši do njih, pa je menil predsednik Združenja gostinskih in turističnih delavcev pri Hrvaški obrtni zbornici Nenad Šepak. Na Hrvaškem so to področje uredili tako, da se lahko t.i. kava bari, kjer točijo samo pijače, opredelijo za kadilske ali nekadilske, če imajo ustrezno ventilacijo. Specifika na Hrvaškem je namreč ta, da imajo kar 10 tisoč kava barov.

Tudi na okrogli mizi z  naslovom »Pustite nam delati« so predstavniki gostincev izpostavili problem zaposlovanja kadrov, težave na področju nelojalne konkurence zaradi neuporabe davčnih blagajn, govorili so tudi o nesmiselni obdavčitvi napitnin, neenakem inšpekcijskem nadzoru, odpravi previsokih glob, novi tobačni zakonodaji in drugi problematiki.

( besedilo – Sporočilo za javnost Obrtno podjetniška zbornica Slovenije )

gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-avditorij-portoroz

V času trajanja srečanja pa je v spodnjih prostorih Avditorija potekalo druženje v malce bolj sproščenem vzdušju. Gostincem so pokrovitelji in razstavljavci na ogled postavili zelo zanimiv in pester razstavni program, za okusno hrano je poskbela ekipa Oštarije Portorož, za odlična vina pa iz vinskih kleti Brda, Vinakoper, Jeruzalem Ormož in Metlika. Da zbranost ni padla, pa so tako za razstavljalce, kot za gostince – z dobro kavo poskrbeli na razstavnih prostorih Bar 2000 in Emonec kafe.
Generalni pokrovitelj sračanja je bil Pos Elektronček.

gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-ekipa-gastrogurman gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-gastrogurman

gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-bar2000  gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-winterhalter-gastronom-d-o-o

gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-vinska-klet-metlika  gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-tislerija-si

gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-emonec-kafe  gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-meukow

gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-mega-d-o-o  gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-vinska-klet-jeruzalem-ormoz

gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-razstavni-prostor-a  gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-razstavni-prostor

gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-vinska-klet-brda            gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-vino-gomila            gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-vinska-klet-vinakoper

gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-luka-kobler-salvia-si            gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-skerjanc            gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-tislerija-si-b

gastrogurman-na-strokovnem-srecanju-gostincev-ozs-vial-studio-vialstudio