63. Gostinsko turistični zbor Slovenije v Radencih

misc1

ozka

Gostinsko turistični zbor Slovenije je prireditev, ki združuje tako zaposlene v gostinstvu in turizmu kakor tudi odraščajočo mladino v procesu izobraževanja za delo v stroki.

Strokovna tekmovanja omogočajo prikaz tiste dodane vrednosti storitve, ki jo bo vsak hotelir želel imeti v svoji ponudbi. Namen prireditve je, da udeležencem – tekmovalcem omogoča prikaz osebnega strokovnega znanja in primerjanje s kolegi iz stroke s ciljem: danes prikazano – jutri v praksi uporabljeno.

Spremljanje strokovnih tekmovanj v živo je prava učna ura, kjer lahko obiskovalci preverijo in primerjajo svoje znanje in vidijo tudi novosti in trende v stroki.

Tekmovanja potekajo na vseh področjih hotelirstva in gostinstva. Hotelski gost se najprej sreča s službo recepcije. Pri tekmovanju HOTELSKIH RECEPTORJEV udeleženci v praktičnem delu rešujejo zaigrane prizore za receptorskim pultom, posredujejo informacije, rešujejo neprijetne pripetljaje, vse v dobro gosta in njegovega dobrega počutja.

SOBARICE so tiste, ki skrbijo za urejeno in čisto hotelsko sobo. Najprej se v prvem delu tekmovanja pomerijo v pripravi sobe za gosta, v drugem pa v pripravi postelje na določeno temo. Tekmovanje poteka pred občinstvom, komisija pa je ob spremljanju strokovnega dela pozorna tudi na čas.

Ob postrežbi jutranje kave se nam prične dan in skodelica vročega, arome in vonja polnega črnega napitka nas prebudi, strokovna komisija pa pri tekmovalcih v PRIPRAVI IN POSTREŽBI KAVE ob okusu, aromi in izgledu ocenjuje še spretnost priprave in postrežbe. Tekmovalcem je omogočeno, da z lastno kreacijo polno domišljije komisijo presenetijo še s predstavitvijo svojega napitka s kavo, ki mora biti brez alkohola.

Lepo pogrnjena miza, kvaliteten pribor in kozarci ter primerno izbrana dekoracija so pomembni atributi pri tekmovanju RAZSTAVNA MIZA – POGRINJEK. Tu komisija oceni prvi vtis, nadalje pregleda sestavljen meni, pravilen izbor vin k jedem ter sam pogrinjek, pravilnost in praktičnost izbranega inventarja.

PRIPRAVA IN POSTREŽBA MENIJA je tekmovanje, v katerem ekipa dveh kuharjev, dveh natakarjev in vinskega svetovalca goste preseneti s pripravljenim menijem vključujoč določena pravila: vrsta mesa, način priprave, predpisan način strežbe, predstavitev in postrežba izbranih vin, harmonija okusa jedi z izbranimi vini, delo celotne ekipe strokovnost, usklajenost, …

Prijetno večerno vzdušje, morda romantika na poletni terasi ob svečah, je kot nalašč za PRIPRAVO JEDI PRED GOSTOM, kjer natakar pred gostom pripravi izbrano jed, predstavi sestavine in postopek priprave, na koncu flambira z močno žgano pijačo in podobno. Ob spremljanju priprave že čutimo okus in pričenjajo se nam cediti sline … Komisija ocenjuje spretnost priprave, strokovno delo, izgled in okus pripravljene jedi. V tekmovalni kategoriji se pomerijo natakarji profesionalci, dijaki srednjih šol – program natakar in študentje višjih strokovnih šol za gostinstvo in turizem.

Ob taktih glasbe v nočnem baru se srečamo s PRIPRAVO IN POSTREŽBO MEŠANE PIJAČE, ki jo barmani vsekakor znajo pripraviti v slogu. Ti. »flair bartending« oz. spretnost obračanja coctail shakerjev in steklenic z žganimi pijačami je pravo doživetje in služi kot animacijski program za obiskovalca bara. Komisija ob spremljanju spretnosti ocenjuje tudi barvo, izgled in okus pripravljene mešane pijače.

Da ob izbranih jedeh izberemo pravo vino poskrbijo VINSKI SVETOVALCI – sommelirji, ki z opisom vina, predstavitvijo arome in okusa priporočajo vino k izžrebanim prigrizkom. Strokovna komisija vsako leto zastavi izbor lokalnih prigrizkov lokalno glede na lokacijo prireditve.

Količino pene, temperaturo piva in poznavanje lastnosti te pijače spremlja komisija tekmovanja v poznavanju in TOČENJU PIVA, dodatno pa morajo tekmovalci pripraviti tudi osvežilni napitek vključujoč enega izmed vrst piv.

Pravilno ravnanje s kuriščem na oprtem je izziv, s katerim se srečujejo tekmovalci v pripravi JEDI V KOTLIČKU. Lokalno izbrane jedi se z leti menjajo, komisija spremlja spretnosti tekmovalca pri delu in na koncu identičnost, izgled in okus pripravljene jedi.

Prejeti določena živila (določeno vrsto mesa, zelenjavo in mlečni proizvod), imeti na voljo 10 minut za pripravo recepture ter nato 20 minut za pripravo jedi je izziv tekmovanja kuharjev MAGIC BOX, v katerem se pomerijo tako kuharji profesionalci, mladi kuharji v starosti do 24 let kakor tudi dijaki srednjih šol – program kuhar in študentje višjih strokovnih šol za gostinstvo in turizem. Komisija oceni sestavo jedi, postopek priprave, izgled in okus.

RAZSTAVA KULINARIKE kategorija A (a in c) in B (a in b) je umetnost kulinarike, v kateri tekmovalci pripravijo jedi za razstavo na razstavnih ploščah in krožnikih. V kategoriji A mora tekmovalec pripraviti hladno slavnostno ploščo za 8 oseb in 4 različne finger food prigrizke, v kategoriji B pa tekmovalec pripravlja svečani meni s tremi hodi za 1 osebo in dve vegetarijanski jedi. Vse jedi, pripravljen za razstavo, morajo biti pravilno termično obdelane in pripravljene za pokušino.

Pri tekmovanju RAZSTAVA SLAŠČIČARSTVA sodelujoči izbira med kategorijama A in B. Pri prvi pripravi eno razstavno ploščo z deserti za 6 oseb ter različne vrste peciva, pralinejev ali mignonov, medtem ko je v kategoriji B potrebno pripraviti torto na temo poroke ali rojstnega dne ter dve restavracijski sladici.

Dietna prehrana in varovalna dieta sta v ospredju pri tekmovanje V PRIPRAVI DIETNEGA MENIJA. Ta kuharjem tekmovalcem pri pripravi nalaga še dodatno kategorijo ocenjevanja, saj člani komisije poleg priprave, izgleda in okusa jedi ocenjujejo še upoštevanje pravil priprave glede na vrsto diete.

KULINARIČNA ARTISTIKA pomeni oblikovanje zelenjave, sladkorja, čokolade, masla, ledu in pogosto prehaja v resnično umetniške vode, kjer tekmovalci oblikuje skulpture, umetniški vtis pa je pomemben za končno oceno. Dosledno filigransko izdelani razstavni eksponati od tekmovalcev zahtevajo dobro poznavanje materiala in njegovega obnašanje pri mehanski in toplotni obdelavi, potrpežljivost in natančnost pri izdelavi svojega izdelka. V tej kategoriji smo vsako leto lahko priča resničnim umetniškim stvaritvam.

Posebno poglavje so TEKMOVANJA DIJAKOV SREDNJIH ŠOL s področij KUHARSTVA, STREŽBE, TURIZMA, PEKARSTVA in SLAŠČIČARSTVA. Šolskih tekmovanj se udeležujejo ekipe, katere sestavljajo trije tekmovalci. Sama tekmovanja se navezujejo na navedena strokovna tekmovanja, s tem da komisija pri kriterij ocenjevanja upošteva starost in izkušnje mladih tekmovalcev. Lahko pa brez slabe vesti pritrdimo, da nas mladi tekmovalci nemalokrat presenetijo s svojo strokovno podkovanostjo in se lahko s svojim znanjem in prikazanim postavijo ob bok profesionalcem.

Tekmovanja niso samo tekmovanja, so nadgradnja znanja, iskanje nečesa novega, izziv biti inovativen, upoštevajoč trende, biti pred drugimi in posledično to prenesti v delovni vsakdanjik z željo izboljšanja kakovosti storitve.

Gastrogurman.si GTZ Radenci naslovna