6. Festival modre frankinje s pozitivnimi odzivi ter odlično udeležbo

misc1

ozka usklajena 600x65

Pozitivni odzivi obiskovalcev in sodelujočih, ki jih prejemamo po izvedbi 6. Festivala modre frankinje, utrjujejo mesto tega edinstvenega vinsko-kulinaričnega dogodka in krepijo prepoznavnost Sevnice in Posavja. Vsekakor pa dajejo tudi zagon za nadgradnjo tega najbolj modrega festivala v Sloveniji, ki je 9. junija 2016 povezal ponudnike najboljših modrih frankinj in drugih vin iz vse Slovenije in sosednje Hrvaške.

gastrogurman.si festival modre frankinje (33)

Festival modre frankinje je edinstveni enološki dogodek, vse bolj prepoznaven v domačem okolju, po celi Sloveniji in izven. Je promocija vinogradništva in kulture pitja vina ter modre frankinje kot sorte vina, njegov namen pa je spodbujanje kakovostne  pridelave in prodaje vin ter spremljajoče kulinarične ponudbe. Osrednja nit festivala, ki je potekal v parku gradu Sevnica, je bila tako predstavitev 24 pridelovalcev modre frankinje z vseh vinorodnih območij te žlahtne sorte. Modro frankinjo so z različnimi jedmi in prigrizki osmislili kulinarični mojstri iz Gostilne Repovž, Gostilne Vovko, Vile Podvin in Hotela Jelovica z Bleda.

gastrogurman.si festival modre frankinje (5)

V spremljevalnem programu so si obiskovalci v popoldanskem času lahko vodeno ogledali grad Sevnica, zvečer pa je sledila slavnostna razglasitev rezultatov ocenjevanja modrih frankinj. Sedemčlanska strokovno komisijo pod vodstvom Jožeta Simončiča iz Kartuzije Pleterje je na ocenjevanju, ki je potekalo 26. maja, ocenila 106 vzorcev modrih frankinj iz Srbije, Hrvaške in Slovenije, in sicer v treh kategorijah. V kategoriji redne trgatve letnika 2015 je zmagal Simon Pinterič z Bizeljskega, v kategoriji starejših letnikov in barrique hrvaška Vinarija Feravino (Osilovac, d.o.o.) iz Feričancev v Slavoniji (Hrvaška), v kategoriji posebnih vin pa Vinska klet Krško. Prvak festivala, izbran med tremi najboljšimi v posameznih kategorijah, je postala Vinarija Feravino.

Dogajanje je s petjem dopolnil Oktet Jurij Dalmatin iz Boštanja, zvrstili so se pozdravi gostov, organizatorja, predstavnikov lokalne skupnosti in podpornikov festivala. KŠTM Sevnica se kot organizator dogodka za partnerstvo zahvaljuje Občini Sevnica, vsem sodelujočim pri izvedbi dogodka, podpornikom festivala ter seveda vam, spoštovane obiskovalke in obiskovalci.

gastrogurman.si festival modre frankinje 0  gastrogurman.si festival modre frankinje (34)  gastrogurman.si festival modre frankinje (3)  gastrogurman.si festival modre frankinje (4)

gastrogurman.si festival modre frankinje (7)  gastrogurman.si festival modre frankinje (14)  gastrogurman.si festival modre frankinje (12)  gastrogurman.si festival modre frankinje (21)

gastrogurman.si festival modre frankinje (16)  gastrogurman.si festival modre frankinje (17)  gastrogurman.si festival modre frankinje (18)  gastrogurman.si festival modre frankinje (19)

gastrogurman.si festival modre frankinje (20)  gastrogurman.si festival modre frankinje (22)  gastrogurman.si festival modre frankinje (24)  gastrogurman.si festival modre frankinje (26)

gastrogurman.si festival modre frankinje (27)  gastrogurman.si festival modre frankinje (28)  gastrogurman.si festival modre frankinje (31)  gastrogurman.si festival modre frankinje (29)

KŠTM Sevnica