Po Zagrebu in pred Dubrovnikom so mehurčki zavzeli še Ljubljano

misc1

Salon penečih vin Ljubljana je v petek, 16. Februarja 2018, praznoval svojo 5. obletnico, katero je obeležil s samimi presežki: z rekordno udeležbo vinarjev (44 razstavljavcev), rekordnim številom penečih se vin (preko 120) ter izjemno obiskanostjo. 5. Salon penečih vin, ki se je tradicionalno odvijal v veliki dvorani ljubljanskega GH Union, je obiskalo preko 750 ljubiteljic in ljubiteljev penečih se vin od blizu in daleč.
.


.

Salon penečih vin Ljubljana je drugi salon mreže Salon of Sparkling Wines; prvi se je zgodil pred desetimi dnevi v Zagrebu, in je že drugo leto zapored otvoril sezono Radostnih prireditev. Mednarodno mrežo »Salon of Sparkling Wines« se je ustanovila po lanski, izjemno uspešni povezavi salonov penečih vin v Ljubljani in Zagrebu. Mreža se bo v prihodnjih letih širila (prvenstveno po regiji) in povezala prestolnice preko salonov, ki bodo organizirani po istem modelu, penečih se vin. Naslednja postaja bo Dubrovnik, kjer se bo Salon of Sparkling Wines kot partner predstavil v sklopu Dubrovnik FestiWines.
.

organizatorji ljubljanskega in zagrebškega salona penečih vin: Marija Vukelić, Rado Stojanovič, direktor obeh salonov, dr. Nina Levičnik

 

Salon je tudi tokrat ostal zvest svojemu poslanstvu: širjenju in dvigovanju nivoja kulture vina skozi izobraževanje. Zato so bile organizirane tudi tri, brezplačne vodene degustacije za obiskovalce. Salonski izobraževalni program so otvorila »Razmišljanja dveh peničarskih velikanov – Mirana Sirka in Mihe Isteniča pod taktirko spletnega portala O vinu; program se je nadaljeval s »Srečanjem na vrhu«, na katerem so obiskovalci lahko poizkusili najvišje ocenjena slovenska in hrvaška peneča vina letošnjega ocenjevanja; program pa so zaključili  »Mehurčki, mehurčki, mehurčki«, kjer je mladi enolog Puklavec Family Wines Rok Jamnik predstavil izvor in osnovo penečih se vin.  
.

utrinek iz delavnice

 

Najvišje ocenjena vina v kategoriji belih, penečih vin:

  1. Klet Brda, Bagueri brut, 2010
  2. Posestvo Štokelj, Penina pinela, 2015
  3. Puklavec Family Wines, Seven Number klasika, NV
  4. Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina Ciconia, 2007

.

Najvišje ocenjena vina v kategoriji rose, penečih vin:

  1. Vinogradništvo in vinarstvo ČARGA 1767, Donna Regina, brut, Rose, 2013
  2. Bjana, Brut rose, NV
  3. Klet Brda, Bagueri rose, 2011
  4. Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina, rose, 2012

.

prejemniki priznanj za najvišje ocenjena peneča vina letošnjega salona

.


.
Besedilo: PR služba organizatorja Radostne prireditve

Fotografije: Julio Frangen, za Salon penečih vin Ljubljana