45. Svetovno prvenstvo v koktajlu in 67. kongres barmanov

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

Pr`Fartku nad Mengšem je v četrtek 27. 9. 2018 potekalo srečanje članov Društva barmanov Slovenije, tiskovna konferenca pred odhodom bratov Fartek na Svetovno prvenstvo (Estonija, Talin 1.-6. okt.), barmanski piknik in otroško tekmovanje v pripravi brezalkoholnih koktajlov.

V Estoniji v mestu Talin letos poteka 45. Svetovno prvenstvo in 67. kongres barmanov v strokovni pripravi koktajlov. Na tekmovanju se bodo srečali najboljši barmani in člani Mednarodne barmanske zveze (IBA) iz 65 držav sveta. Med seboj se bodo tekmovalci pomerili v 5 kategorijah priprave koktajlov. Predsednik Društva barmanov Slovenije g. Aleš Ogrin je na tiskovni konferenci povedal o odhodu delegacije DBS na letošnje Svetovno prvenstvo, DBS se namreč udeležuje kongresov že od leta 1967, ko je bila Slovenija izbrana kot ena izmed članic zveze barmanov. Predstavil je kategorije tekmovanj, kobler kategorija je stara približno 150 let in je nastala ob nastanku ledu, saj je malo posebna kategorija, kozarec je namreč napolnjen z zdrobljenim ledom, od tu tudi ime kobler, z dodatkom alkoholne pijače in veliko sadja. Kategorija priprave koktajla na atraktivni način, za kar je DBS zelo ponosno na Jožefa, da se je odločil tekmovati v tej kategoriji in tako zastopati Slovenijo. IBA vsako leto določi glavne sponzorje za pripravo mešanih pijač. Gospod Aleš je povedal še nekaj o tekmovanju na Svetovnem prvenstvu, na katerega se je bilo potrebno prijaviti in oddati recepture že 2 meseca prej; predstavil naša zastopnika na tekmovanju, obrazložil nekaj o pravilih mešanja, o točkovanju, ocenjevanju strokovne komisije in druženju barmanov na svetovnih kongresih. Koktajl je namreč lahko sestavljen iz največ 6 sestavin, meja alkohola je omejena na 7 cl in na tekmovanju je pomemben čas za pripravo 5ih enakih koktajlov je na voljo 7 minut za klasično pripravo koktajla.

Brata Fartek, Tomaž in Jožef, sta predstavila vsak svojo zgodbo pred vsemi udeleženci konference in medijem; pripravila in zmešala koktajl, ki ga bosta pripravljala na Svetovnem prvenstvu. Po predstavitvi koktajlov in pripravi, pa sta bila na voljo za intervjuje in pogovore.

Konference se je udeležil tudi župan Občine Trzin, gospod Peter Ložar, ki je bratoma zaželel veliko uspeha. Poudaril je, da sta pri nas zelo uspešna, in da je dejavnost s katero se ukvarjata zahtevna, ki pa zahteva tudi veliko priprav. Nekaj besed je povedal tudi podžupan Občine Mengeš, gospod Bogo Ropotar, ki se je takšne konference udeležil že drugo leto zapored. Tomažu je z lepimi besedami za vse uspehe čestital in prav tako tudi Jožkotu ter kot bratoma zaželel veliko uspeha za tovrstno tekmovanje , ker uspešno zgodbo ustvarjata že Pr`Fartku. Prepričan je, da bosta uspešno se izkazala tudi na tekmovanju in ob tem lepo predstavila Slovenijo in našo deželo.

Tomaž Fartek, letošnji zmagovalec državnega prvenstva v kategoriji aperitivni koktajl je dobil priložnost zastopati Slovenijo na Svetovnem prvenstvu. Pripravil je koktajl z imenom “gozdne sanje” (oz. v angl. “forest dreams”), saj v Sloveniji v naravi in slovenskih gozdovih v prečudoviti pokrajini še vedno lahko najdemo sveže užitne gozdne sadeže kot so borovnice, robidnice in maline. Koktajl je sestavljen iz češnjevega likerja Amber estonske blagovne znamke, kot podjetja glavne sponzorske pijače določena za Slovenijo. Češnjev liker je ravnovesje med sladkostjo in grenkobo pijače, ki prav tako tudi koktajlu doda tisto ustrezno barvo gozdnih sadežev. Pri mešanju svojega koktajla državni prvak Tomaž doda tudi rum, vanilijev liker za sladkejši priokus, višnjev sirup (amarena) in še limonin sok, da koktajl ni preveč sladek. Kategorija v katero je bila določena Slovenija za pripravo koktajla se imenuje kobler koktajl, zanj je značilno da je osvežujoča pijača, pripravljena z malo alkohola in veliko svežega sadja. Tomaž pri kreaciji dekoracije uporabi sveže borovnice, maline, robidnice, ter tudi koktajl češnjo, svežo meto in strok vanilije. Za pripravo 5ih koktajlov ima na voljo 7 minut. Ocenjuje pa se tako časovna omejitev, strokovno delo, mešanje koktajla, ter predvsem tudi končni izdelek, tu se ocenjuje izgled, aroma in okus koktajla. Tomažev koktajl je pripravljen in postrežen v posebnem kozarcu z veliko sadja. Koktajl izgleda čudovit, lep na pogled, in naj poudarimo, da je koktajl pripravljen z zdrobljenim ledom in da se ta led tudi hitreje topi in je še bolj pomembno, da koktajl čimprej prispe do ocenjevalne komisije.

Jožef Fartek, letošnji tretji najboljši barman v kategoriji aperitivni koktajl bo Slovenijo zastopal na Svetovnem prvenstvu v kategoriji atraktivnega mešanja koktajla (oz. angl. Flair), kjer steklenice in ostali barmanski pripomočki letijo po zraku in s tem pred občinstvom pripravi “show” dogajanje ob katerem ga spremlja tudi posebna muzika, prilagojena za njegovo “koreografijo” priprave koktajla, če lahko temu tako rečemo. Atraktivno mešanje pijač zahteva zelo veliko treninga in vaje, hkrati pa je zelo zanimivo za goste. Glavni cilj je zmešati koktajl malo drugače. Predvsem pomembno je med samo pripravo koktajla zabavati gosta in pokazati kakšen trik. Koktajl, ki ga bo Svetovnemu občinstvu predstavil je poimenoval “mali / manjši mix” (oz. v angl. “little mix”). In sicer ko je Jožef izvedel, da se bo udeležil tekmovanja in ker še nikoli ni tekmoval v tej kategoriji se je odločil, da bo za začetek in njegov prvi koktajl v kategoriji atraktivnega mešanja izbral to ime koktajla. Njegova kreacija je sestavljena iz gina japonskega predstavnika, suhega vermuta / martinija, meloninega likerja in pireja zelenega jabolka ter sveže stisnjenega limoninega soka. Vse sestavine pripravlja v ročnem mešalniku (oz. angl. shaker). Za dekoracijo koktajla bo uporabil rezino melone, vejico sveže mete in koktajl češnjo.

Brata Fartek iz Mengša bosta tako rekoč kot prva brata prvič skupaj sodelovala na Svetovnem prvenstvu in to letos v Estoniji v mestu Talin.

Barmanskemu druženje in barmanskemu pikniku so se pridružili tudi otroci, ki so prišli mešati brezalkoholne koktajle z različnimi okusi sokov, sirupov in pirejev. Otroškega tekmovanje z brezalkoholnimi pijačami se je udeležilo 6 otrok različne starosti. Najmlajša udeleženca s tremi leti in najstarejši udeleženec s 14 leti. Otroci so s pomočjo staršev pripravili vse potrebne pijače za svoj koktajl, ki so si ga pripravili. Pripravili tudi posebne dekoracije za njihove napitke. Tekmovali so vsi otroci istočasno. Vsak otrok je prejel svojo številko in se postavili za mizo pred občinstvom. Isti trenutek so pričeli mešati. Kozarce so najprej napolnili z ledom, v ročne mešalnike so vlili vse potrebne sestavine, ki so si jih zamislili. Sestavine dobro zmešali in jih vlili v ohlajene kozarce. Koktajle so tako tudi okrasili s sadjem. Vsem udeležencem je mešanje in priprava koktajlov nekaj najbolj neverjetnega. Ob končanju je vsak tekmovalec svojo kreacijo dvignil, kar je bistveno pri tekmovanjih, saj to je trenutek, ko se pri mešanju koktajlov na tekmovanjih šteje za končano pripravo predvsem, ker je vezano tudi časovno pripravo. Najmlajši so ob mešanju tudi povedali svojo pripravo, sestavine in ime koktajla. Za tem, ko so vsi najmlajši tekmovalci koktajl zmešani, so jih novinarji in obiskovalci fotografirali, strokovna žirija, pa je koktajle nato ocenila in jih razvrstila. Prvo mesto je osvojila najmlajša triletna udeleženka. Vsi udeleženci so za sodelovanje prejeli pokale s strani Društva barmanov Slovenije, ki jih jim je podelil predsednik društva g. Aleš Ogrin. S tem se je prijetno druženje barmanov ob odhodu bratov Fartek na Svetovno prvenstvo v mešanju koktajlov zaključilo.

Recepturi:
“Forest dreams” – TOMAŽ
• 2,5 cl Riga cherry liker
• 1,5 cl Bacardi Carta Blanca rum
• 1,0 cl Vanilija liker Monin
• 1,0 cl Amarena Fabbri
• 0,5 cl sveži limonin sok
 
Dekoracija: borovnice, maline, robidnice, koktajl češnja, meta in strok vanilije
 
 
“Little mix” – JOŽEF
• 3,0 cl gin Beam Sipsmith
• 2,0 cl Midori melonin liker
• 2,0 cl Martini Bianco suhi vermut
• 1,5 cl zeleno jabolko pire Monin
• 1,0 cl sveži limonin sok
 
Dekoracija: melona, koktajl češnja, sveža meta
 
Jutri, v sredo bo potekalo tekmovanje v atraktivnem mešanju koktajlov (Jožef) in v četrtek klasično mešanje (Tomaž).
 
 
Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!