23. Vinska kraljica Slovenije za leto 2019 je Meta Frangež

misc1

gastrogurman-si-kronanje-vinske-kraljice-2017-maje-zibert-a

MINISTRICA DR. ALEKSANDRA PIVEC V OKRILJU POMURSKEGA SEJMA, POKROVITELJEV IN DRUGIH VISOKIH GOSTOV OKRONALA, 23. VINSKO KRALJICO SLOVENIJE

Meta Frangež, 23. Vinska kraljica Slovenije prihaja na prestol iz Gornje Radgone, mesta sejmov in penin. V petek, 11. januarja 2019 jo je okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec skupaj s predsednikom uprave Pomurskega sejma Janezom Erjavcem. Slovesnost so v hotelu Radin v Radencih navdušeno pospremili pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in številni drugi visoki gosti. Meta Frangež, ki jo je v novembru 2018 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke, bo v letu 2019 predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini.

Na kronanju je prisotne najprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije. Slavnostna govornica je bila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. Z nagovorom se je od prestola poslovila Katarina Pungračič, 22. Vinska kraljica Slovenije za leto 2018. Od januarja do decembra 2018 je bila aktivno udeležena na več kot 100 dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin.

Kot 23. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2019 sta ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec okronala Meto Frangež iz Gornje Radgone. 

Nova kraljica, študentka 3. letnika smeri vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, prihaja iz družine, ki jo odlikuje dolgoletna vinogradniška vinarska tradicija, še posebej pa je znana po svojih peninah, t. j. Hiša penin Frangež.

Po tem, ko je bila Meta Frangež okronana za 23. Vinsko kraljico Slovenije 2019, ji je čestital in prisotne nagovoril predstavnik generalnega pokrovitelja, Deželne banke Slovenije, Mihael Janžekovič, direktor Poslovne enote Pomurje.

Ključe vozila Ford Kuga Style 1.5 TDCi 120 KM je 23. Vinski kraljici Slovenije predal Dušan Rajh, Avto Rajh d.o.o. Ljutomer ter Murska Sobota.

Vino vinske kraljice Slovenije, Traminec Brut natur 2008, Hiša penin Frangež, Štajerska Slovenija, je predstavil pokrovitelj kraljičinega vina Jernej Frangež.

Novo Vinsko kraljico Slovenije in njene dvorjane so nagovorili župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič ter Vesna Maučec, direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci,  Sava Turizem d.d. V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 20. nosilka krone Sara Stadler. 23. Vinski kraljici Slovenije je čestital tudi predstavnik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Alojz Cedula, sekretar društva, pri čemer so jo sommelierji sprejeli tudi med svoje častne člane.

Za izbrani glasbeni program sta poskrbela umetnika Ditka in Gorazd Čepin.

Prireditev je povezoval Stane Kocutar, prepoznaven novinar, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.

23. VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 2019, META FRANGEŽ

Meta Frangež se je rodila 5. oktobra 1996 v Murski Soboti očetu Jerneju in materi Valeriji Frangež, v družini, ki jo odlikuje dolgoletna vinogradniška vinarska tradicija. Ljubezen do vinograda, kletarjenja, vina in domačih krajev ji je bila položena tako rekoč v zibko. Meta je končala osnovno šolo v Gornji Radgoni, nadaljevala in končala Gimnazijo Franca Miklošiča v Ljutomeru, danes pa je študentka 3. letnika smeri vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Znanja pridobljena na fakulteti je oplemenitila s tečajem za vinsko degustatorico in že večkrat sodelovala kot članica ocenjevalnih komisij na fakulteti in v krajevnih društvih. Dejavna pa je tudi pri predstavljanju vin v domači Hiši penin Frangež.

VINO 23. VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 2019

Penina Traminec brut natur, letnik 2008.

Nežna intonacija prestižne zlato-rumene barve … V vonju se značilni listi divjih vrtnic bogato nadaljujejo v intenzivni aromi zrelega grozdja. V okusu se prepleta mozaik sladkega korena in nageljnovih žbic, ki naznanja, da je ta penina odličen začetek prijetnega kulinaričnega doživetja. Frangeževe predlagajo, da mu kot spremljevalca ponudite lososa ali izbor nekoliko bolj pikantnih sirov.

 

Nagovor Mete Frangež

Dragi ljubitelji žlahtne kapljice,

v veliko čast in ponos mi je, da vas lahko nagovorim kot 23. vinska kraljica Slovenije.

Prihajam iz Gornje Radgone, mesta sejmov in penin, kraja, obdanega z vinogradi in vinskimi kletmi. Rodila sem se v družino z dolgo ter bogato vinogradniško-vinarsko tradicijo in hvaležna sem, da se je tudi name prenesla ljubezen in spoštljiv odnos do vinogradov, kletarjenja in vina.

Bilo mi je 11 let in bil je začetek poletja, čas po bujnem cvetenju vinske trte, ko vinogradniki vso pozornost namenjajo redni zaščiti in zelenim opravilom vinske trte. Tudi v naših vinogradih je bilo ogromno dela z razvešenimi mladikami, ki jih je bilo treba popraviti med žice in odstraniti bujne zalistnike. Ker je oče imel polne roke dela, sem se odločila, da mu bom pomagala in da bo vinograd pod našo hišo postal moj prvi »projekt«. Ne da bi komu povedala, sem vzela očetov slamnati klobuk in rafijo ter se odpravila v vinograd. Doma so me iskali in se spraševali, kje sem. Pojma niso imeli, da sem se tisti dan ne samo pošteno nadelala, ampak tudi zaljubila v vinograd.

Vinska trta je izredno pomembna, daje nam grozdje, iz katerega človeštvo že več tisoč let prideluje vino. Vino ni samo alkoholna pijača, temveč je ena najkompleksnejših, najbolj priljubljenih in najplemenitejših pijač na svetu. Je zgodba z dolgo tradicijo, je plod rodovitne zemlje, sonca ter trdega dela vinogradnika in vinarja.

Slovenijo zaznamuje raznovrstnost. Pridelujemo zelo raznolika vina za vse okuse. Vinsko bogastvo naše majhne dežele je moč začutiti od Podravja, preko Posavja pa vse do Primorske. Tukaj se odvija na tisoče vinskih zgodb in vsaki od njih je vredno prisluhniti.

Primorska z značilno razgibanim površjem in obilico sončnih dni daje ekstraktno bogata in kompleksna bela in rdeča vina, med katerimi je treba izpostaviti teran – slovensko vinsko posebnost. Posavje odlikujejo zelo pitna vina z več kisline in lažjim telesom. Iz strmih pobočij, ki slovijo po svoji pestrosti in raznolikosti, izvira naš sloveči cviček. Podravje se ponaša z elegantnimi, sortno značilnimi belimi vini in zvrstmi. To območje je tudi idealno za pridelavo penin. V Gornji Radgoni smo tako ponosni na že 170-letno tradicijo pridelovanja in donegovanja najbolj opojnih mehurčkov te dežele. Kot je bilo zapisano že leta 1853 v Bleiweisovih Kmetijskih rokodelskih novicah: “Penina je dandanašnji gospodi najbolj ljuba in mila. Ni pač prave veselice ali slovesnosti, kjer se penina ne peni.” V tistih letih sredi 19. stoletja je naš vrli Radgončan Kleinošek kot prvi na Slovenskem in v avstro-ogrski monarhiji nasploh začel proizvajati penine. Prav penine iz Radgone so se že takrat postavljale ob bok znamenitim francoskim peninam in marsikateremu poznavalcu ni uspelo razlikovati med enimi in drugimi. Mnogi so jih hvalili celo bolj kot francoske.

Naj bo to penina iz Radgone, dolenjski cviček ali kraški teran, z vsemi osvajamo odličja. Poleg njih V Sloveniji pridelujemo še mnoga druga imenitna vina, ki se lahko kosajo z najboljšimi na svetu in to je treba jasno in glasno povedati. Ponosno se moramo pohvaliti s tistim, kar nam daje domača zemlja in kar strokovnjaki vestno pridelujejo in negujejo.

Zahvalila bi se rada Pomurskemu sejmu kot nosilcu projekta »Vinska kraljica Slovenije« in za zaupanje vloge, Deželni banki Slovenije kot generalnemu pokrovitelju, avto hiši Rajh, občini Gornja Radgona, podjetju Transpak in Hiši penin Frangež, ki bo poskrbela, da bomo vse leto nazdravljali s kraljevsko pijačo. S ponosom povem, da je kot kraljičino vino prvič v zgodovini izbrana penina, in to penina Frangež iz Gornje Radgone.

Zahvala gre tudi vsem ostalim sponzorjem.

Naj bo prihajajoče leto polno novih vinskih zgodb in uspehov. Z vso močjo se bom trudila za dobro slovenskega vinogradništva, saj si želim, da bi Slovenija kot dežela vina izstopala s svojo ponudbo. Dober glas o naši deželi je treba ponesti v svet, kar bo tudi eden izmed ciljev v tem letu.

Za konec pa še ena misel: marsičesa je lahko hitro preveč; preveč penine pa je vedno ravno prav. Na zdravje!

Meta Frangež, 23. Vinska kraljica Slovenije

 

 

Besedilo in fotografije: sporočilo za javnost Pomurski sejem d.d.