21. Slovenski festival vin uspešno zaključen

misc1

gastrogurman ozek masilni barvno uskl

 

 

Slovenski festival vin, ki je po 21 letih ponovno potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani, je v petek, 16. novembra, ob 21. uri zaprl svoja vrata. Dvodnevni dogodek je spremljalo več kot 2.000 obiskovalcev, ki so imeli priložnost okusiti več kot 500 vinskih vzorcev od kar 150 vinarjev, potekalo pa je tudi 5 vinskih salonov (Mabat, Lidlov mladi vinar,  salon Modre frankinje, Salon ekoloških vin in salon italijanskih vin in kulinarike). Na dogodku je potekalo še 7 vodenih delavnic s priznanimi sommelierji in enologi ter delavnica z enim najmlajših in najperspektivnejših mladih Chefom Mojmirjem Markom Šiftarjem s Kaval Groupa.

V Cankarjevem domu je 5. novembra potekalo tudi ocenjevanje festivalskih vin. Od skupaj 55 belih, 28 rdečih in 12 penečih vzorcev je 7-članska strokovna komisija, pod vodstvom predsednice ocenjevalne komisije prof. dr. Tatjano Košmerl, izbrala najboljše tri v vsaki od kategorij. Med belimi vini je zmagal Tomaž Fabčič, z venom Stik (mešanica štirih vin), letnik 2017, med rdečimi vini je zmagala hiša Vina San Mártin z Barbero letnika 2013, med penečimi pa so zmagale Radgonske gorice z Zlato Radgonsko penino, Rose, letnik 2012.

Lidl Slovenija in Slovenski festival vin sta med vsemi prijavljenimi vini na natečaj Lidlov mladi vinar izbrala štiri finaliste, ki se že od prvega dne festivala (15. novembra) vse do razprodaje zalog, s svojim vinom predstavljajo v vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji, svoja vina pa so predstavljali tudi na preteklem Slovenskem festivalu vin. V okviru uradnega odprtja festivala je bil razglašen tudi zmagovalec projekta. Lidlov mladi vinar 2018 je tako postal Martin Erzetič (Čarga 1767) z Merlotom. Ostali finalisti so bili  še Peter Gönc (Gönc Winery) s Sivim pinotom,  Špela Štokelj (Posestvo Štokelj) s Pinelo in Jakob Bizjak (Domačija Bizjak) s Cabernet Sauvignonom. Zmagovalcu v projektu Lidlov mladi vinar in vsem finalistom seveda čestitamo za odlično uvrstitev.

V družbi Proevent, ki so skupaj z dosedanjim organizatorjem Radostne prireditve, uspešno soustvarjali letošnji festival, so zelo zadovoljni z rezultati. Slovenski festival vin je namreč ponovno dokazal, da se uvršča med najprestižnejše dogodke za ljubitelje vin v Sloveniji, kar dokazuje visoka udeležba tako s strani vinarjev in kulinarikov, kot tudi obiskovalcev, ljubiteljev žlahtne kapljice. Priložnost pa vidi v organizaciji več poslovnih dogodkov, kjer se bodo promovirala predvsem slovenska vina, ter v številnih kulinaričnih doživetjih.

Po besedah organizatorjev je Slovenski festival vin z novo svežo energijo zastavil nove temelje, na katerih bo gradil tudi v prihodnje. Zato organizatorji že napovedujejo prihodnji festival, ki bo potekal 14. In 15. novembra 2019 v Cankarjevem domu.