Salon pjenušavih vina v Zagrebu otvoril sezono RadoStnih prireditev

misc1

( Zagreb, 5.2.2018. ) V petek, 2. februarja 2018, so v srcu hrvaške prestolnice, v Zagrebu že drugo leto zapored otvorili sezono Radostnih prireditev z 2. Salonom pjenušavih vina Zagreb, ki je med 15. in 21. uro potekal v hotelu Dubrovnik, kjer se je prestavilo 39 razstavljavcev, od katerih je bila skoraj polovica slovenskih. Slovenski vinarji so prejeli tudi večino priznanj za najvišje ocenjena vina; med katerimi sta tudi priznanji za najvišje ocenjena vina v obeh kategorijah.
.

2. Salon pjenušavih vina Zagreb je ponovno pokazal, da imajo peneča vina številne oboževalce na zagrebški sceni. Salon je tako pritegnil okoli 500 ljubiteljev penečih se vin in 50 predstavnikov medijev. Razstavljavci so bili posebno navdušeni nad »novo publiko«, ki se sicer ne pojavlja na drugih vinskih prireditvah in katera je pokazala dobro poznavanje penečih se vin, postavljala dodatna vprašanja vinarjem za vinarje »prava vprašanja« in na koncu dneva želela vina tudi kupiti. Gostitelj, hotel Dubrovnik, je za salon pripravil posebno kulinarično ponudbo – zalogaje, ki so dobro posremili peneča se vina.

Salon je otvorila veleposlanica Republike Slovenije v Zagrebu, Nj. E. dr. Smiljana Knez, ki je poudarila, da so tovrstni dogodki izjemno pomembni za dobre gospodarske in prijateljske odnose med državama, katere veleposlaništvo še prav posebno pozdravlja in podpira. Na samem začetku so bili predstavljeni tudi dobitniki priznanja za najvišje ocenjena vina, ki so jih na ocenjevanje prijavili vinarji zagrebškega salona. Skupno ocenjevanje obeh salonov (zagrebškega in ljubljanskega) je bilo teden dni pred zagrebškim salonom v Ljubljani, kjer sta prijavljena vina ocenili dve slovensko-hrvaški komisiji pod vodstvom predsednikov: slovenske enologinje Darje Bouha in hrvaškega enologa mr. sc. Franja Francema, ki je tudi podelil priznanja.   

Martin Erzetič, Vinogradništvo in vinarstvo ČARGA 1767

Priznanja za najviše ocjenjena vina 2. Salona pjenušavih vina Zagreb:

Bela, peneča vina:
– 1. mesto:  Radgonske gorice d. d.,  Zlata radgonska penina Ciconia, 2007; 
– 2. mesto: Juve y Camps (d’Avgvsta Impex d.o.o.), Juve I Camps reserva de la familia, brut nature, 2012; 
– 3. mesto si delita:  Vinogradništvo in vinarstvo ČARGA 1767, Donna Regina, brut nature, 2013, belo in  Istenič, No.1, nv.  

Rose, peneča vina:
– 1. mesto: Vinogradništvo in vinarstvo ČARGA 1767, Donna Regina, brut, Rosé, 2013;
– 2. mesto: OPG Željko Kos, Rosula, 2015, brut;  
– 3. mesto: Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina, rosé, 2012.

Podelitev priznanja Radgonskim goricam d. d.,

Na salonu se je predstavilo 39 razstavljavcev, v glavnem iz Hrvaške in Slovenije, ter nekaj iz Italije, Španije in Francije, ki so v pokušino obiskovalcem ponudili preko 100 penečih se vin. Cilj salona je bila promocija penečih se vin, dvig kulture vina, spremljanje (rasti) peneče scene regije  ter izobraževanje. Tako so bile v sklopu salona organizirane tudi tri brezplačne delavnice: prva je predstavilia veganski in bio-dinamični šampanjec kleti Legret iz francoske Šampanje, druga najvišje ocenjena hrvaška in slovenska peneča vina, tretja pa je bila namenjena igri kozarcev Steklarne Rogaška in kleti Vino Graben.

»Salon je ponovno pokazal, da imata tako Slovenija, kakor tudi Hrvaška, odlične vinarje, vrhunska peneča se vina in visok nivo kulture uživanja v penečih se vinih. Salon je še en dokaz več, da so srečanja na vrhu, kot smo poimenovali srečanje slovenskih in hrvaških vinarjev v Zagrebu, lahko zelo uspešna, kadar je vino glavna tema srečanja. Užival sem v vsakem trenutku!« je po zaključku salona povedal Rado Stojanovič, direktor obeh salonov penečih vin – Zagreba in Ljubljane.

 

Sezona Radotnih prireditev se bo nadaljevala v petek, 16. februarja 2018, z 5. Salonom penečih vin Ljubljana, ki bo tradicionalno v veliki dvorani GH Union. Za salon, ki letos beležil mini jubilej, napovedujejo rekordno število razstavljavcev.

.

.

Besedilo: PR služba organizatorja Radostne prireditve

Foto: Julio Frangen