Vina Jamšek

featured image
Naslov: Manče 5,
5271 Vipava
Slovenia
Mobilni telefon: Marko 031 / 624 883 in Ivan 041 / 919 714
Elektronska pošta: vinojamsek@gmail.com
Spletna stran: http://www.vinajamsek.si/
Socialna omrežja: facebook

Delovni čas:
“Od burje prebičan, od sonca ožgan, v mlinu zmaličen, v sod zakovan.”

Opis ponudbe:

Kmetija Jamšek se nahaja v zgornji Vipavski dolini, natančneje v vasi Manče. Na kmetiji je vinogradništvo in vinarstvo prisotno že več generacij. V ponos nam je lesen sod iz leta 1887, v katerem še danes zori vinska kapljica.

Letnica na sodu uradno beleži našo dolgo tradicijo vinarstva, vendar je po pripovedovanju domačih ta plemenita obrt na posestvu še mnogo dlje. Prav zato smo se odločili, da blagovno znamko vin beležimo pod imenom Jamšek 1887.

Na posestvu obdelujemo 6 ha vinogradov. Iz grozdja različnih sort pridelujemo odprta in ustekleničena vina. Osredotočili smo se na dve liniji vin, in sicer sveže pitna s poudarjeno sortno cvetico in vina, zorjena najmanj 7 mesecev na drožeh v 225L hrastovih sodčkih.

Naša vina so že več let priznana na slovenskem tržišču, v zadnjih letih pa se uveljavljamo tudi na tujem. Ponašamo se s številnimi priznanji, ki so jih naša vina dosegla na državnih in mednarodnih ocenjevanjih.

Poleg ponudbe odprtih in ustekleničenih vin, nudimo degustacije v degustacijskem prostoru, po želji pa tudi ogled kleti. Ob predhodni najavi sprejmemo zaključene skupine do 50 ljudi.

     

     

.

Zelen

Sorta zelen je razširjena predvsem v zgornji Vipavski dolini in je ena izmed avtohtonih sort Vipavske doline. O razširjenosti sorte zelen v zgornji Vipavski dolini je pisal že Matija Vertovec (1844). Vonj spominja na zelišča, s staranjem pa se vonj bolj nagiba k akacijevim cvetovom. Je zelo posebno vino, ki se lepo ujame z ribjimi jedmi, polži in jedmi iz belega mesa ter vsemi vegetarijanskimi jedmi. Serviramo ga ohlajenega.
.

Pinela

Pinela je še ena izmed avtohtonih sort Vipavske doline (poleg zelena). Vino ima zelo poudarjeno sadnost okusa in vonja, vendar jo vseeno uvrščamo med manj aromatične sorte. Vonj nas spominja na breskev in hruško, lahko pa v njej zaznamo tudi grenivko. Kozarček si lahko vsakodnevno privoščimo ob kosilu ali večerji, saj se lepo ujame z vrsto jedmi, če ga serviramo lepo ohlajenega
.

Prepih

Je bela zvrst se stavljena iz 60 % laškega rizlinga, ki je bil 4 dni maceriran in leto dni zorjen v svežih hrastovih barrique sodih. Da smo vino naredili bolj pitno, smo mu dodali še 20 % pinele in 20 % zelena z njuno svežo sadno linijo. Sam vonj in okus spominja na sušeno sadje – suhe slive, suhe fige, vanilijev storž in občasno na medene sladke note. Serviramo ga pri sobni temperaturi.
.

Barbera

Je sorta, ki prihaja iz pokrajine Piamot v Italiji. Na vipavskem je prisotna že več kot 70 let in v teh klimatskih pogojih zelo dobro uspeva. Je nekoliko bolj sveža v primerjavi z ostalimi rdečimi sortami, ravno to pa ji v tem okolju daje dober potencial. Vonj spominja na vrtnice in rdeče sadje, občasno že na marmeladne note. Vino iz naše kleti je nekaj dni macerirano ter nato zorjeno eno leto v hrastovih sodih. Vino mora imeti sobno temperaturo pred serviranjem in se lepo dopolnjuje z mesnimi jedmi.
.

Merlot

Prihaja iz okolice francoskega mesta Bordeaux, ki je znano po proizvodnji najboljših vin. Prvi natančen opis merlota najdemo leta 1854. Merlot je rubinasto rdeče barve, s staranjem pa postane granatno rdeče. Ima slasten okus in močno telo. Vino je elegantno, primerno za serviranje pri celem obedu. Odlično gre k salamam, pečenkam in mesu na žaru. Serviramo pri temperaturi 18°C
.

Caberbet Sauvignon

Klasična rubinasta barva z lahkotnim vijoličastim odtenkom že z barvo razodeva zapeljivo cvetico svežega črnega ribeza, sliv in drugih temnih gozdnih sadežev. Rahlo zaznavna so tudi zelišča. Na okusu najdemo maline in temne češnje. Tanini so zaznavni. Je sveže, vendar zelo prijetno, mehko in pitno – vino z izredno lepim pookusom.
.

Rumeni Muškat

Je aromatična sorta s poudarjeno cvetico po bezgu, ananasu, pasijonki in grenivki. V Vipavski dolini mu najbolj ugajajo severne lege, saj izvira iz hladnejšega področja. Sorti zato posvečamo veliko pozornosti že v vinogradu, saj je vinograd obdan s protivetrnimi pregradami iz naravnih materialov. Naše skrbno negovanje rumenega muškata je že več let zapored nagrajeno z visokimi ocenami na mednarodnih ocenjevanjih vin.
.

Laški rizling

Laški rizling je najbolj zastopana sorta v Vipavski dolini, saj nekateri podatki kažejo, da je s to sorto zasajenih kar 60% vseh vipavskih vinogradov. Zanimivo pa je, da se v Vipavski dolini zelo malo vinarjev odloči za samostojno polnitev te sorte. Eni izmed redkih smo tudi mi, ki vam z veseljem ponudimo to sadno in sveže vino s pridihom burje v naših steklenicah..

.

Za aktualno ponudbo in nakup vin, obiščite našo spletno trgovino.
.