Domačija Lisjak

featured image
Naslov: Domačija Lisjak
Dutovlje 31,
6221 Dutovlje
Telefon: 05 764 00 63
Mobilni telefon: 041 652 039
Elektronska pošta: info@lisjak.si
Spletna stran: http://www.lisjak.si

Delovni čas:
Skrivnost dobrega vina je celoletno delo v vinogradih. Le skrbno pridelano grozdje omogoča nastanek vrhunskega vina.

– Boris Lisjak

Opis ponudbe:

V osrčju Krasa, v vasi Dutovlje, se razprostirajo vinogradi družine Lisjak, na katerih pridelujejo dve beli in štiri rdeče sorte. Med rdečimi prevladuje refošk, iz katerega nastaja Teran PTP, sledijo cabernet sauvignon, cabernet franc in merlot, beli pa sta avtohtona kraška sorta vitovska grganja in charodnnay.

Vsa vina, ki nastajajo na domačiji Lisjak, so vrhunske kvalitete, kar dokazuje enajst naslovov šampiona, preko sto zlatih medalj ter malo morje priznanj, odlikovanj in odličij, ki so jih podelili navdušeni enologi na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih.

Nagrade Lisjakovi cenijo, saj so priznanje za dobro delo v vinogradu in kleti, a družino naprej vlečejo skrb za naravo, ljubezen do kraške zemlje, spoštovanje tradicije svojih prednikov, zavezanost trdemu delu in ljubezen do družine.

Tradicija

Družina je osnova, na kateri Lisjakovi že generacije gradijo in črpajo, a vedno z jasnim pogledom v prihodnost. Boris Lisjak je sedma generacija, ki se v osrčju Krasa z veliko začetnico ukvarja z vinogradništvom in vinarstvom. Njegovo delo počasi prevzema naslednji rod, sin Alen in hčerka Tjaša, dela v vinogradih pa se pridno uči tudi pet Borisovih vnukinj.

O prisotnosti družine na rdeči zemlji, terra rossi, pričajo zapiski dunajske zemljiške knjige iz leta 1836. Najstarejši vinograd na posestvu v letu 2015 praznuje častitljivih sto let in sodi med najstarejše kraške vinograde.

Boris Lisjak je bil eden prvih slovenskih vinarjev, ki je že pred štiridesetimi leti začel s stekleničenjem vina. Svoje znanje je nadgradil z opravljanjem izpita za vinskega svetovalca, je član Reda svetega Fortunata in vitez prvega reda Slovenskega reda vitezov vina. Je tudi predsednik Konzorcija kraških pridelovalcev terana.

Kleti

Na domačiji Lisjak delo poteka v treh kleteh. Prvo je zgradil Borisov oče pred 45 leti. V njej danes poteka stekleničenje, pretakanje in shranjevanje vin.

S širitvijo so se pojavile potrebe po novi kleti, zato je Boris pred dobrima dvema desetletjema zgradil še eno, kamnito obokano klet, kjer v velikih lesenih sodih poteka dozorevanje vin. Leta 1990 je prejela naziv najlepše slovenske kleti.

Srce domačije pa je leta 2012 obnovljena stara klet Borisovega dedka iz leta 1887. V njej so shranjena arhivska vina.


Vina

Zgodba o vinu se pri Lisjakovih prične v vinogradu, zato budno spremljajo rast in zorenje grozdja, skrbijo za najboljše pogoje in vedno na prvo mesto postavljajo kakovost. V lesenih sodih se grozdje pod izkušenim očesom prelevi v vrhunska vina, ki ne zadovoljijo le vseh pravih ljubiteljev žlahtne kapljice, ampak tudi tiste, ki v vinih iščejo zgodbe in navdih. Od leta 1991 pri Lisjakovih vina stekleničijo v steklenice priznanega slovenskega oblikovalca Oskarja Kogoja.

Izbrani Teran PTP je ponos in največja znamenitost Krasa. Nastaja iz sorte refošk na posebni rdeči zemlji, ki jo najdemo le na Krasu. Barva terana je intenzivna, rubinasto rdeča, njegov okus pa spominja na gozdne sadeže.

Pri Lisjakovih redno opravljajo analizo zemlje, listja in grozdja že pred trgatvijo. Šele ko vse meritve ustrezajo pogojem, določijo datum trgatve. Maceracija terana traja sedem dni, potem pa vino še eno leto počiva v hrastovih sodih.

.