Ekstra deviško oljčno olje Ronkaldo

featured image
Naslov: Miran Adamič Baredi 5G 6310 IZOLA SLOVENIJA
Mobilni telefon: 041 / 624 639
Elektronska pošta: info@roncaldo.si
Spletna stran: http://www.roncaldo.si/ronkaldo/
Socialna omrežja: facebook

Opis ponudbe:

EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO – OLIVNO OLJE »RONKALDO« Z ZAŠČITENO OZNAČBO POREKLA (Z.O.P.) SLOVENSKE ISTRE Gastrogurman - oljcno olje ronkaldo b Ekstra deviško oljčno (olivno) olje »RONKALDO« ne izvira iz starih družinskih korenin, pač pa iz ljubezni »na prvi pogled«. Ljubezni za OLEO, drevo oljke, tako lepo, vitalno in trdoživo. Ljubezen do tistih oljčnih dreves zaraslih z robido na zapuščenih Istrskih pobočjih. Ljubezen, ki jo spremlja strast do zemlje, globoka spoštljivost za okolje in velika rahločutnost za lepoto pokrajine. Obenem pa izvira tudi iz trdega dela, ki je pustilo ob strani stare navade in antične pregovore ter se je naslonilo na sodobna znanstvena dognanja, stalna strokovna izpopolnjevanja, poskuse v nasadih, vse to z željo po doseganju najvišje, senzorične, kvalitete olja. Vse to je »RONKALDO«, olje vrhunske kvalitete, ki se ponaša z nacionalno in  evropsko oznako »ZAŠČITENA OZNAČBA POREKLA – Z. O. P.«, pridelano ob sonaravni, okolju prijazni ekološki pridelavi in predelavi oljčnih plodov. Gastrogurman - oljcno olje ronkaldo - steklenice . . KARAKTERISTIKE EKSTRA DEVIŠKEGA OLJČNEGA OLJA »RONKALDO« . Oljčno (olivno) olje »RONKALDO« ima zelo nizko kislinsko stopnjo in optimalne druge kemijske parametre, kar omogoča olju dolgotrajno obstojnost ob doseganju predpisanih organoleptičnih in senzoričnih standardov. Okus olja je srednje intenziven, grenak in pikanten ter sveže sadežen. S časom postaja olje bolj harmonično, zlato rumene barve, bistro. Okus olja je intenziven, karakteriziran z intenzivnimi rastlinskimi notami po artičoki, divjem radiču, solati in travi z okusom mente in rožmarina. Okus v ustih je poln in kompleksen ter obogaten s toni svežih vrtnin ter harmoničnih dodatkov začimb kot sta črn poper in vanilja. Grenkost in pikantnost sta lepo razporejena in zaokrožujeta okus po sladkem mandlju. V ponudbi ekološke kmetije RONKALDO so poleg odlične zvrsti (blend, cuvee) RONKALDO tudi enosortna ekstra deviška oljčna olja iz sort Istrska belica, Maurino, Leccino, Itrana in Buga. Poleg teh pa je v ponudbi tudi Olje iz oljk in limon (limonino oljčno olje) ter Olje iz oljk in pomaranč (pomarančno oljčno olje) Gastrogurman - oljcno olje ronkaldo - steklenice 2  Gastrogurman - oljcno olje ronkaldo - steklenice 3a  Gastrogurman - oljcno olje ronkaldo - steklenice 4a . . LOKACIJA NASADOV Oljčniki RONKALDO se raztezajo na naravnem amfiteatru imenovanem Ronkaldo na JV zaselka Baredi nad Izolo, povprečno 140 m.n.v. Oljke v oljčnih nasadih RONKALDO dozorijo na s soncem obsijanih gričih izolskega zaledja ob božanju morskih vetrov . Idealna lega omogoča oljčnim drevesom optimalno osvetljenost, zračnost in toploto. Gastrogurman - oljcno olje ronkaldo oljke 2  Gastrogurman - oljcno olje ronkaldo oljke .. SORTNI IZBOR Na cca. 2,16 ha površin imamo zasajenih 650 oljčnih dreves od tega 50% predstavlja Istrska belica, 22% Leccino, 10% Maurino, preostanek pa so Itrana, Buga, Pendolino ter namizne sorte : Štorta in Mata. .. OBIRANJE Oljke se obirajo ročno z grabljicami in mehanskimi pomagali v času optimalne zrelosti. Obiranje se prične običajno v prvi dekadi novembra in zaključi v najkrajšem možnem času. Najboljše organoleptične karakteristike plodov se namreč dosežejo v obdobju ko plodovi še niso popolnoma dozoreli. Obirajo se zdravi plodovi, nikoli s tal, ki se do predelave hranijo v perforiranih zabojih, v plasteh ki niso debelejše od 10 cm, s tem se izognemo pregrevanju in fermentaciji. Gastrogurman - oljcno olje ronkaldo oljke 3  Gastrogurman - oljcno olje ronkaldo oljke 4 . PREDELAVA Predelava oljk (stiskanje) se opravi v roku 24 ur v bližnji torklji – oljarni s hladnim stiskanjem in kontinuirano metodo. S tem pridobimo pristen oljčni sok iz plodu oljke (olive) – ekstra deviško oljčno olje. . SKLADIŠČENJE OLJČNEGA OLJA Cisterne iz nerjavečega jekla v katerih hranimo olje se nahajajo v prostoru s kontrolirano temperaturo (okrog 16°C), olje pa je zaščiteno z inertnim plinom (dušikom oz. argonom), ki  preprečuje stik olja z zrakom in s tem oksidacijo. . PRIPOROČILA ZA UPORABO Najboljše lastnosti olja »RONKALDO« pridejo do izraza ob njegovi neposredni uporabi ob sveži hrani. Najbolj se prilega k morskim predjedem in zelenjavnim marinadam. Zelo se ga priporoča tudi pri pripravi minešter, zelenjavnih juh, školjk, obar z morski raki, kuhanih rib, divjačine na žaru ter ob uležanih trdih sirih (parmezan). . . Certifikat zaščitene označbe porekla Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre Gastrogurman - oljcno olje oznacba porekla ZOP Olje ima zaščiteno geografsko poreklo, nosi zaščiteno označbo porekla. Območje rasti oljk in pridelave tega oljčnega olja je omejeno z zunanjimi mejami občin Ankaran, Koper, Izola in Piran. Olje mora biti pridobljeno le iz posebnih sort oljk: istrska belica (vsaj 30 %), leccino, buga, črnica, maurino, frantoio in pendolino. Večino oljk se obira ročno, kar zagotavlja boljšo kakovost olja. Olje se pridobiva s hladnim stiskanjem pri temperaturi, ki je nižja od 27 °C, predelava pa mora biti izvedena v 48 urah potem, ko so bile oljke obrane in to v certificiranih oljarnah z vrhunsko tehnologijo predelave. Oljčniki morajo biti vključeni v integrirano ali biološko pridelavo oljk. Za to olje je značilna visoka vsebnost oleinske kisline in nizka vsebnost linolne kisline, kar daje olju posebno stabilnost pri skladiščenju in uporabi. Za olje je značilna sadna aroma. Je nekoliko grenkega in pikantnega okusa, kar je posledica visoke vsebnosti bifenolov, ki so tudi antioksidant, zato tudi vplivajo na dobro stabilnost olja. . . Certifikat ekološke pridelave in predelave Gastrogurman - oljcno olje ronkaldo - ekoloski certifikat Vsa oljčna olja  RONKALDO imajo veljaven certifikat ekološke pridelave in predelave https://webapl.mkgp.gov.si/bioWeb/poglej.php?id=2016 Pridelki iz ekološke pridelave so pridelki najvišje kakovosti, saj so pridelani na popolnoma naraven način, v sozvočju z naravo in človekom. Prav tako jih odlikuje višja vsebnost hranilnih snovi in poln, bogat okus. Ekološka pridelava poteka v skladu z natančno določenimi strogimi predpisi in pod rednim nadzorom pooblaščenih certifikacijskih organov ter pristojnega inšpektorata. Ekološko kmetovanje spoštuje in ohranja naravo ter uporablja samo naravne in naravi prijazne pridelovalne postopke ob upoštevanju naslednjih omejitev: ­-    prepovedana uporaba pesticidov, strupenih insekticidov in sintetičnih gnojil; ­-    ohranjanje biotske pestrosti in varovanje okolja; ­-    zaščita naravnih virov; ­-    ohranjanje rodovitnosti tal; ­-    vsakoletna kontrola s strani kontrolne organizacije Inštitut KON-CERT Maribor; ­-    vsakoletni certifikat o ustreznosti ekološke pridelave. Gastrogurman - oljcno olje ronkaldo a

Galerija: